24. Maja 2022.

Apple će morati da pređe na USB C, što ne mora da bude loša stvar

Big Portal

Do sada, ova kompanija tvrdoglavo se držala svog Lightning porta, ali se čini da bi 2023. godina najzad mogla doneti i iPhone sa USB C ulazom.

Evropska unija planira da uvede propise vezane za uspostavljanje univerzalnog evropskog standarda za punjače mobilnih uređaja, pa bi tako USB C postao obavezan. Očigledno, kompanija Apple ne želi da joj se onemogući prodaja svojih iPhone uređaja, pa tako već testira takav ulaz na svojim telefonima.

Ali, koliko mnogo se govori o regulativama, toliko malo se govori o tome šta bi tačno USB C port doneo iPhone uređajima.

Prednosti USB C na iPhone uređajima

Prema informacijama dostupnim na portalu Pocketnow, neke od najvećih prednosti koje bi iPhone mobilni telefoni dobili zajedno sa uvođenjem USB C standarda su:

Veće brzine prenosa podataka

Ukoliko bi kompanija Apple u svoje mobilne telefone ugradila USB C 3.1 Gen 1 port, maksimalna teoretska brzina prenosa podataka bila bi 5 Gbps, što je deset puta brže od trenutnih brzina koje se mogu ostvariti korišćenjem USB C na lightning adaptera koji radi na USB 2.0 standardu. U ovom slučaju, ograničenje brzine potiče od lightning kabla, dok je USB C sposoban za daleko veće brzine.

C.jpg

Sa druge strane, najnoviji iPad Pro modeli podržavaju USB 4 standard uz maksimalne teoretske brzine prenosa podataka od 40 Gbps sa kompatibilnim uređajima. Predviđanja kažu kako bi se USB 4 port mogao naći na iPhone 14 Pro modelima, a USB 3.1 Gen 2 na standardnim telefonima.

Potencijalno veće brzine punjenja baterije

Uz USB C port najnovije generacije dolazi i podrška za mnogo veće brzine punjenja baterije od čak 240W. Naravno, ovo je samo u domenima maksimalne tehnički moguće snage. Apple bi najverovatnije ograničio tu brzinu, ali stvarno jeste vreme da i iPhone uređaji donesu neko značajnije poboljšanje u ovom segmentu.

Poboljšana kompatibilnost sa eksternim ekranima

Na kraju, promena na USB C olakšala bi povezivanje sa kompatibilnim ekranima drugih proizvođača osim kompanije Apple koji imaju isti ulaz. Takođe, time bi se eliminisala potreba za upotrebljavanjem adaptera sa lightning prota na HDMI ulaz.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare