16. Augusta 2021.

Apple će morati da plati 300 miliona dolara u sporu oko LTE patenta

Big Portal

Bloomberg i The Register izveštavaju da je porota u Teksasu utvrdila da Apple mora da plati 300 miliona dolara patentnoj firmi Optis, zbog navodnog kršenja patenata koji pokrivaju LTE mobilnu uslugu na uređajima kao što su iPhone i iPad. Porota je Optisu tokom 2020. godine dodelila nešto više od 506 miliona dolara odštete, ali je tadašnji sudija je naložio suđenje samo za odštetu zbog zabrinutosti da raniji porotnici nisu razmatrali da li je zahtev pošten za patente zasnovane na standardima.

Optis takođe preti Apple-u u Velikoj Britaniji, gde se nada da će postaviti globalnu stopu naknada koja bi mogla da dostigne do sedam milijardi dolara. Patenti ove firme dolaze od drugih kompanija, uključujući LG, Panasonic i Samsung.

iPad Air 5th Generation Will Come With Dual Cameras at the Back Like the  iPad Pro 11- MediaScrolls

Apple i dalje namerava da se bori protiv ove odluke. Tehnološki gigant je optužio Optis da je patentni trol u svom saopštenju, uz napomenu da kompanija postoji samo kako bi tužila kompanije koje koriste kupljene patente. Apple će se i dalje opirati naporima Optisa da dobije “nerazumne naknade” za patente.

Kako The Register beleži, isplata odštete od 300 miliona dolara jedva će ostaviti traga na Apple-ovim finansijama. Kompanija je ostvarila 21,7 milijardi dolara neto prihoda samo u svom poslednjem tromesečju. Zabrinutost je, naravno, u tome da bi Optis mogao da dobije redovna plaćanja naknade koja bi mogla povećati Apple-ove troškove i cene hardvera.

Izvor: Engadget

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare