21. Oktobra 2022.

Apple bi mogao da predstavi jednostavniju macOS verziju za M2 iPad Pro

Big Portal

Opremljen je najnovijim M2 procesorom i podržava novu Apple Pencil funkciju kao i izuzetno brzu bežičnu vezu. Raspolaže prvoklasnim ekranom dostojnog jednog premijum mobilnog uređaja, kamerom profesionalnog kvaliteta, Face ID-om, Thunderbolt portom i audio sistemom sa četiri zvučnika. Novi iPadPro će biti dostupan 26. oktobra.

Za većinu korisnika, novi iPad Pro je samo još jedna u nizu nadogradnji prethodne M1 verzije, a njegova konfiguracija i performanse su čisto preterivanje za većinu korisnika i pomalo je “overkill” obavljati iste poslove kao na drugim modelima iPad-a. Međutim, neki  internet korisnici su nedavno otkrili da je interni naziv za testiranje Apple-ovog macOS-a 14 „Mendocino“, koji će biti lansiran 2023. godine, a pojednostavljena verzija macOS-a je posebno prilagođena za novi iPad Pro. Priča se da pojednostavljena verzija znači zapravo uklanjanje određenih funkcionalnih modula razvijenih za tradicionalne desktop Mac modele.

U cilju boljeg iskustva kontrole dodirom, “lajt” verzija macOS-a prilagođena M2 verziji iPad Pro-a, ima 25% zumiran korisnički interfejs, a neke aplikacije će biti optimizovane za izdavanje komandi dodirom, a moći će se preuzeti i instalirati iz iPadOS internet prodavnice aplikacija, umesto one za klasične Mac-ove. Malo je čudno da je ova pojednostavljena verzija macOS-a pogodna samo za M2 verziju iPad Pro-a, a ne i za M1 verziju iPad Pro-a. Ne znam da li je razlog za to napredak u razvoju arhitekture novog M2 procesora ili Appleova strategija da istakne prednosti novijeg M2 modela.

M2_ipad_pro.jpg

Korisnici su se dugo nadali da bi tablet računari mogli dobiti bolju funkcionalnu ulogu, sličniju klasičnim desktop i laptop računarima te bili produktivniji alat za izradu sadržaja. iPad Pro modeli opremljeni čipovima iz M serije su ionako u pogledu performansi veoma blizu klasičnim MacBook modelima, pa je sasvim logično da preuzmu određeni delokrug rada kalsičnih prenosnih računara.  Zamena iPadOS-a sa macOS-om mogla bi da bude znak i dobar početak ove tranzicije na koju se čekalo još od same pojave tablet uređaja.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare