Apple App Store je tokom 2020. godine ostvario zaradu od 64 milijarde dolara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Apple App Store je tokom 2020. godine ostvario zaradu od 64 milijarde dolara

Veliki dio godišnjeg prihoda kompanije Apple dolazi iz App Store-a, bilo da je u pitanju iOS, iPadOS ili Mac platforma.

Tokom 2020. godini, kada je veliki broj ljudi bio primoran da ostane kod kuće zbog COVID-19 pandemije, Apple-ova prodavnica softvera je ostvarila rezultat bolji nego ikada, zaradivši 64 milijarde dolara.

Prema analitičarima CNBC-a, App Store je ostvario rast od 28 procenata u 2020. godini, što je ogroman skok od 3,1% u odnosu 2019. godinu. Još 2018. App Store je generisao 48,5 milijardi dolara, a zatim je 2019. ostvarena zarada od 50 milijardi dolara. Prošle godine zabeležen je još jedan skok godišnje zarade, od 64 milijarde dolara.

Apple ove rezultate ne objavljuje javno, tako da su procene analitičara najbolji pokazatelj koji imamo. Procena CNBC-a zasniva se na podacima o tome koliko je Apple platio programerima aplikacija koji svoj softver prodaju putem App Store-a. Polazeći od ovog broja, moguće je kreirati procenu ukupne Apple-ive zarade preko preko App Store-a.

Zarada u App Store-u može izgledati malo drugačije 2021. godine, jer Apple unosi promene kroz novi program za mala preduzeća. Kroz ovaj program, programeri aplikacija, koji na App Store-u generišu manje od milion američkih dolara godišnje, moraće da plate samo 15% taksi i Apple-u. Programeri koji generišu više od toga biće podložni Apple-ovom standardnom sistemu od 30% od zarade. Ovo je jedan od razloga što kompanija Apple u poslednjih godina na meti brojnih tužbi, a najistaknutija je ona od strane Epic Games-a, koja je i dalje aktuelna.

Izvor: Benchmark/KitGuru

Danas objavljeno

Pojavile su se informacije o prvim MSI Intel Z690 matičnim pločama

Vanja A

Samsung Galaxy Tab S8 se pojavio na renderima

Vanja A

Google izdao hitno upozorenje za sve korisnike Chrome-a

Zeljka

Ostavite komentar