6. Septembra 2020.

Aplikacija špijunirala demonstrante u Belorusiji: Google je uklonio iz Play prodavnice

Big Portal

Aplikaciju su postavile nepoznate osobe, a bila je dostupna tri nedelje u zvaničnoj Google Play prodavnici, preuzeta je nekoliko hiljada puta i dobila je stotine recenzija.

Nexta Live je predstavljena kao zvanična Android aplikacija za Nekstu, nezavisnu belorusku novinsku agenciju koja je stekla popularnost kod demonstranata protiv režima u Belorusiji nakon što je razotkrila zloupotrebe i policijsku brutalnost tokom nedavnih antivladinih demonstracija u toj zemlji.

Međutim, u izjavi objavljenoj na Telegramu prošle nedelje, Neksta je rekla da aplikacija nije povezana sa njenom uslugom i da je dizajnirana za prikupljanje podataka od korisnika i de-anonimizaciju, odnosno razotkrivanje ko su posetioci protesta.

Za sada, nema jasnih dokaza ko je na Google postavio fejk mobilnu aplikaciju ali je šteta već naneta hiljadama korisnika kojima je ona krala lične podatke, dok se, prema pisanju ZDNet, aplikacija povezuje i sa jednim domenom u Rusiji.

Neksta je inače grupa ljudi koja se umrežila na jednom kanalu aplikacije za razmenu poruka Telegram i pre predsedničkih izbora u Belorusiji, ali je stekla višemilionski auditorijum upravo tokom demonstracija građana nezadovoljnih rezultatima nedavno održanih izbora u toj zemlji.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare