Apetiti rastu, sa njima i ambicije: Svemirski internet premašio 10.000 korisnika - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Apetiti rastu, sa njima i ambicije: Svemirski internet premašio 10.000 korisnika

Uprkos velikom razvoju tehnologije, klasičan internet i dalje nije dostupan u mnogim ruralnim delovima sveta. Upravo zbog toga, tržište satelitskog interneta, odnosno “interneta iz svemira”, sve je zanimljivije.

Na tom tržištu trenutno prednjači kompanija Ilona Maska, SpaceX, jer su njihovi Starlink sateliti već neko vreme u svemiru i pružaju usluge interneta na mestima gde je to gotovo nemoguće na bilo koji drugi način.

Iz Starlika su se, zato, pohvalili kako je broj ljudi koji koriste njihov internet prešao 10.000, pri čemu su reakcije korisnika pozitivne, odnosno prilično su zadovoljni brzinom interneta.Ukoliko se pitate koja je brzina, u pitanju je 100/20 Mbps.

Juče je u svemir poslato još 60 satelita, a trenutno ih je, sve ukupno, više od 1.000. Prvo je planirano da ih bude oko 12.000, ali sada su apetiti porasli, pa je Mask izjavio nedavno kako Starlink planira da u svemir pošalje čak 40.000 satelita.

SpaceX još uvek nema ambicije da bude konkurencija kompanijama koje pružaju usluge klasičnog interneta, pa su fokusirani pre svega na omogućavanje pristupa internetu u onim područjima gde nema druge infrastrukture.

Naravno, sve ima svoju cenu. Oni koji žele da imaju Starlink internet moraju da plate 500 dolara jednokratno za ruter i terminal, a potom i 99 dolara mesečne pretplate.

Danas objavljeno

Optuživali ga za “kriminalno rudarenje”, danas je milijarder

V.R.

WhatsApp postaje manje koristan ako ne prihvatite njegove nove uslove

V.R.

Navodni renderi Sharp Aquos R6 telefona sa Leica kamerama, procurili na internet

V.R.

Ostavite komentar