24. Decembra 2021.

Apelacioni sud traži ponovo razmatranje pritvora za Dijanu Hrkalović

Big Portal

“Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva”, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, vijeće prvostepenog suda nije cijenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupoka.

“Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne cijeni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima”, navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rješenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donijelo krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog djela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo je tog dana tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova – zbog postojanja opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare