Apel turističkih radnika iz Budve kojima puca sezona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Apel turističkih radnika iz Budve kojima puca sezona

Turistička organizacija Budve saopštila je da turistima iz Srbije treba da se omogući dolazak sa Elisa serološkim testom ili ECLIA testom.

Iz ove turističke orgnizacije naglašavaju da se “mora ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način, bar u jednom delu, pomoći turističkoj privredi i građanima koji se oslanjaju na turizam”.

“Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom”, zaključuju u Turističkoj organizaciji opštine Budva.

Oni su takođe naveli da su Turisti iz Rusije tokom 2019. godine bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi, te u potpunosti podržavaju odluku Nacionalnog koordinacionog tela da se gostima sa tog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u Crnu Goru bez ikakvog ograničenja.

“Očekujemo da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obaveštavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, koja ima manji broj zaraženih u odnosu na Rusiju”, navode iz TO Budva i naglašavaju da su prošle godine, gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34 odsto.

Turistička sezona 2020, smatraju u TOB-u, ni u jednom segmentu se ne može porediti sa prethodnim godinama, ali sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, moramo ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom delu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu.

(Blic)

Danas objavljeno

“Priznajte da su vas izdali”

M.

Pozvan je: Hitan razgovor zbog “uvredljive” emisije

M.

Borelj: “Brisel je spreman”

M.

Ostavite komentar