Apel iz “Vodovoda” nakon najave toplotnog talasa - BIGportal.ba
Banja Luka

Apel iz “Vodovoda” nakon najave toplotnog talasa

Vode nema previše ali je za sada ima dovoljno, poručili su iz gradskog “Vodovoda” uz napomenu da Banjalučani trebaju voditi računa o toj činjenici kada budu odlučivali da li će zalijevati travnjake, osvježavati dvorišta ili puniti bazene za kupanje.

Za ovu sedmicu je najavljen novi toplotni talas sa visokim temperaturama vazduha, što sa sobom uvijek vuče i povećanu potrošnju vode za piće. Prethodni put su vrućine dovele do ekstremne potrošnje vode, uglavnom nenamjenske, što je u pojedinim dijelovima Banjaluke izazvalo niz problema, od smanjenog pritiska vode do potpune nestašice.

“Teško je napraviti procjenu šta nas očekuje u narednim danima. Nadamo se da će građani racionalno trošiti vodu”, kazao je tehnički direktor u preduzeću “Vodovod” Darijo Kuprešak.

Disciplina

Iako se očekuje da će građani biti disciplinovani, dosadašnja iskustva su pokazala da to nije uvijek bio slučaj. Kuprešak je kazao da svake godine s povećanjem temparatura vazduha dolazi i do povećane potrošnje vode u svim dijelovima grada.

“Ove godine je to nešto izraženije nego prethodne. U prosjeku, na dnevnom nivou potrošnja je povećana od 15 do 18 odsto”, rekao je on.

Objasnio je da povećana potrošnja sama za sebe nije toliki problem koliko razlozi zbog kojeg do nje dolazi, te vremenski periodi kada dolazi do naglog povećanja potrošnje.

“Voda je prije svega namjenjena za piće, sanitarne i higijenske potrebe i eventualno za napajanje stoke na seoskom području. Mi imamo izraženu nenamjensku potrošnju vode, i to za zalijevanje travnjaka, bašta, osvježavanje dvorišta i punjenje bazena za kupanje”, precizirao je Kuprešak.

Dnevna potrošnja

Dodaje da drugi problem predstavlja neravnomjerna potrošnje vode u toku jednog dana.

“Ona je svake godine sve izraženija, a ove godine posebno. U principu, najveći skok potrošnje vode imamo u večernjim časovima od 19 do 22 časa, što ukazuje da se radi o zalijevanju. Isto tako, povećana je noćna potrošnja, što nam je napravilo određene probleme u vodosnabdijevanju u prethodnom periodu”, rekao je Kuprešak. Objasnio je da “Vodovod” ima rezervoare u kojima budu određene zalihe vode u toku 24 sata.

“Voda iz tih rezervoara se koristi da se u toku dana izravnaju neravnomjernosti u potrošnji i oni se pune noću. Zbog velike noćne potrošnje imali smo problema s punjenjem na nekoliko mjesta. Zbog toga smo imali problema na nekoliko lokacija gdje je došlo do pada kompletnog sistema”, objasnio je on.

Prigradska naselja

Naveo je da taj problem nije posebno bio izražen u gradskom, ali jeste u prigradskim dijelovima, koji se snabdijevaju sa vodozahvata Novoselija.

“U pojedinim dijelovima je bio izražen do te mjere da su domaćinstava u višim dijelovima imala smanjen pritisak ili su u večernjim satima potpuno ostajali bez vode”, rekao je Kuprešak. Navodi da je takvih problema bilo i u seoskom mjesnim zajednicama, ali ne u svim.

“Vodovodni sistem “Gašića vrelo” je bio dosta stabilan. U zadnje vrijeme je bilo određenih problema, mada ne pretjeranih u Ljubačevu, Memićima i Javoranima. To je kratko trajalo i sa posljednjim padavinama situacija se poboljšala”, naveo je Kuprešak. Na platou Manjače, koji je obuhvaćen sistemom “Banjica”, Kuprešak navodi da je vodosnabdijevanje bilo uredno, sa izuzetkom MZ Donjih Kola.

“Ona je integrisana u ovaj sistem ali on nije u potpunosti završen. Potrebna je izgradnja još jednog rezerovara i sanacija distributivne mreže, zbog čega je bilo problema u vodosnabdijevanju ovog dijela Banjaluke”, rekao je on i podsjetio da je rješavanje ovog problema planirano kroz projekat “Voda 3”.

Mali kapacitet

Za taj dio je urađena projektna dokumentacija. Naveo je da je sistem “Crno vrelo” pušten u rad, ali da ni u ovom slučaju nisu svi sistemi integrisani.

“U Gornjoj Pisakvici je posebno izražen problem sa vodosnabdijevanjem, jer se stanovništvo snabdijeva sa lokalnog izvora koji nema dovoljan kapacitet”, precizirao je on.

Napominje da još uvijek postoji problem sa vodosnabdijevanjem ovog kraja.

“Trenutno je u toku izgradnja prepumpne stanice rezervoara i radi se na integrisanju ovog sistema u vodovodni sistem ‘Crno vrelo’”, zaključio je Kuprešak.

CISTERNE

Darijo Kuprešak je napomenuo da će za naselja koja imaju probleme s vodosnabdijevanjem Civilna zaštita grada Banjaluka organizovati cisterne za isporuku vode.

“Isto tako, i mi smo spremni da se uključimo ako bude trebalo”, naveo je on, piše Srpskainfo.

Danas objavljeno

Obustava saobraćaja u Banjaluci zbog održavanja Bogojavljenske litije

M.

Dom zdravlja Banjaluka: Drastično povećan broj pregleda

M.

Planirana isključenja el.enegije za 19.01.2022.godine

Vanja A

Ostavite komentar