AP: Žestok udarac za Ciprasa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

AP: Žestok udarac za Ciprasa

Lider opozicione konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis sa lakoćom je odneo pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj. Tako je zadao žestok udarac levičarskom premijeru Aleksisu Ciprasu, posle četiri burne godine na toj funkciji, koje je obeležila borba zemlje sa finansijskom krizom, komentariše američka agencija AP. Micotakisova Nova demokratija osvojila je…

Lider opozicione konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis sa lakoćom je odneo pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Tako je zadao žestok udarac levičarskom premijeru Aleksisu Ciprasu, posle četiri burne godine na toj funkciji, koje je obeležila borba zemlje sa finansijskom krizom, komentariše američka agencija AP.

Micotakisova Nova demokratija osvojila je 39,8 odsto glasova na izborima, a Ciprasova Siriza 31,5 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova.

Ekstremno desničarska stranka Zlatna zora nije uspela da pređe cenzus od tri odsto, koliko je bilo potrebno da uđe u parlament, što, ocenjuje AP, ukazuje na ogroman pad podrške partiji, koja je bila treća najveća stranka u grčkom parlamentu tokom finansijske krize.

“Tražio sam od vas jak mandat za promenu Grčke. Velikodušno ste ga ponudili. Od danas, počinje teška, ali prelepa borba”, poručio je Micotakis u svom pobedničkom govoru.

Micotakis (51) je obećao da će se pridržavati svojih obećanja iz kampanje o smanjenju poreza, privlačenju investicija i poboljšanju tržišta rada. On je naglasio da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke.

Cipras je priznao poraz na izborima i pozvao telefonom Micotakisa kako bi mu čestitao na pobedi. “Građani su izabrali. Mi u potpunosti poštujemo glas naroda”, rekao je Cipras, a navodi AP u analizi današnjih izbora u Grčkoj.

Cipras je, inače, izbore raspisao nakon što je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori usledili su u trenutku kada Grčka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći medjunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

Danas objavljeno

Tajni snimak otkrio: Medicinska sestra “vakcinisala” antivaksere u maramicu

M.

Muškarac u briselskom metrou gurnuo ženu na šine u trenutku nailaska voza

M.

Zaplijenjeno više od 14 kg droge, uhapšen Crnogorac

M.

Ostavite komentar