"Anti-Apple zakon" stupio na snagu - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

“Anti-Apple zakon” stupio na snagu

Rusija je donela zakon po kom je obavezno da ruski računarski programi i aplikacije budu unapred instalirani na svim telefonima, računarima i drugim uređajima koji se prodaju u toj zemlji, a imaju pristup internetu.

Prateći zakon, svi uređaji moraće od danas da budu “opremljeni” na takav način, bilo da su proizvedeni u Rusiji, ili stižu iz uvoza.

Foto: Depositphotos/pressmaster

Još krajem 2019. godine je Putin potpisao ovaj zakon, a zvanični razlog je promovisanje ruskih IT kompanija, odnosno želja da im država da “vetar u leđa” protiv strane konkurencije u zemlji.

Naravno, Putinovi kritičari smatraju da je ipak u pitanju nešto drugo – njegova želja da uspostavi kontrolu nad digitalnim prostorom.

Unapred instalirane usluge pripadaju dvema velikim ruskim internet kompanijama, a to su Yandex i Mail.ru. Od društvenih mreža, tu su “ruski Facebook” pod imenom Odnoklasnjiki, kao i Vkontakte, a na spisku se nalaze i programi kompanije Kaspersky.

Mnogi u Rusiji ovo zovu “Anti-Apple zakon”, baš zbog toga što je “jabuka” uvek odbijala da na svojim uređajima unapred instalira apliakcije koje nisu iz te kompanije.

B92.

Danas objavljeno

Evropa bi mogla dobiti nove preklopne telefone kompanije Oppo

Vanja A

Signal upozorio korisnike

Vanja A

„Uspavani džin“ Antarktika bi mogao da potopi planetu, čovječanstvu bi bilo bolje da ga ne budi

Vanja A

Ostavite komentar