29. Juna 2020.

Antarktik je pustinja, Route 66 nije najduža cesta

Big Portal

Ovo su najčešće zablude:

Lagos je glavni grad Nigerije

Da je ovaj članak pisan 1990. podatak o Lagosu kao glavnom gradu Nigerije bio bi ispravan, no još od 1991. glavni grad Nigerije premješten je u Abuju. Glavni razlozi za premještaj bili su položaj Abuje (gotovo u sredini države), ali i tadašnje otvaranje zabavnog parka “Wonderland”, poznatog i kao nigerijski “Disney”, koji je trebalo da pomogne privlačenju turista.

Island je prekriven ledom

Uprkos imenu, mala ostrvska država u Atlantiku nije prekrivena ni okovana snijegom i ledom. Zahvaljujući toploj sjevernoj atlantskoj struji u blizini, obale Islanda ostaju cijelu zimu bez leda. Jasno, ima ledenjaka, ali ne zaboravite kako je ovo zemlja vatre i leda, tako da ima ogroman broj gejzira, baš kao i vulkana.

Velika Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo su isto

E pa nisu. Ujedinjeno Kraljevstvo obuhvata Englesku, Škotsku, Vels i Sjevernu Irsku, a Velika Britanija sve navedene zemlje osim – Sjeverne Irske. Dakle, razlika i te kako postoji.

Aljaska je najmanja američka savezna država

Aljaska je na samom sjeveru i nije baš najugodnije mjesto za život, pa nije previše ni naseljena. Ipak, po popisu iz 2016. godine SAD imaju dvije manje zemlje: Vajoming (586.000 stanovnika) i Vermont (625.000 stanovnika). Tek onda, kao treća odzada dolazi Aljaska, u kojoj je dom našlo 742.000 duša.

Route 66 je najduža cesta Sjedinjenih Američkih Država

Iako je daleko najpoznatija te prolazi kroz tri vremenske zone spajajući Čikago i Santa Moniku u Kaliforniji, te se proteže na nešto više od 3.900 kilometara, Route 66 kudikamo je kraća od Route 20 koja spaja Boston i grad Njuport u Oregonu, a dugačka je nevjerovatnih 5.415 kilometara.

Norveška je najsjevernija zemlja na svijetu

Pogrešno, sjevernije tačke imaju i Rusija i Kanada, a najsjevernije kopno na svijetu pripada Grenlandu (tj. Danskoj), a riječ je o ostrvu Kafekluben.

Antarktik nema vremenske zone

Česta je zabluda kako zaleđeni kontinent na Južnom polu nema vremenske zone. Ipak, vjerovali ili ne, na Antarktiku je u upotrebi devet različitih vremenskih zona.

Portoriko je samostalna država

Mnogi će se začuditi da Portoriko nije samostalna država. Iako se nalazi duboko u Karipskom moru, on je prekomorska teritorija pod upravom SAD. Slična greška se pojavljuje i kod Bermuda koje su dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Antarktik je pustinja

Slično tome pretpostavka da sve pustinje imaju ekstremno visoke temperature vazduha daleko je od istine. Nedostatak padavina glavna je zajednička odlika svih pustinja svijeta. Zaleđene antarktičke doline takođe su velike pustinje iako su u njima temperature vazduha duboko ispod nule.

Kineski zid se vidi iz svemira

Možda je najljepša geografska zabluda da se Kineski zid vidi iz svemira. Uprkos impozantnoj dužini, zid je previše tanak da bi bio vidljiv iz vasione.

Novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare