28. Augusta 2022.

Ankara optužuje Atinu da je pomoću radara S-300 “zaključala” turski F-16, Grčka negira

Big Portal

Izvori iz turskog Ministarstva odbrane saopštili su da su se turski avioni, koji su obavljali izviđačku misiju u okviru NATO-a nad Mediteranom i Egejskim morem, našli pod radarom sistema S-300.

Incident se dogodio 23. avgusta dok su turski avioni leteli na 10.000 stopa zapadno od Rodosa, navelo je ministarstvo.

Naime, Grčka na Kritu ima odbrambene sisteme S-300, ruske proizvodnje, još od kasnih devedesetih. Postavljeni su tokom velike krize u odnosima Ankare i Atine oko Kipra.

Turski izvori navode da ovakav potez nije u skladu sa duhom NATO-a. “Uprkos ovoj neprijateljskoj akciji, turski avioni su obavili svoju misiju i bezbedno se vratili u svoje baze”, naveli su izvori.

Tursko ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da su grčki lovci 22. i 24. avgusta uznemiravali turske avione dok su obavljali NATO misiju.

Grčka, međutim, demantuje tvrdnje o tome da su se turski f-16 našli pod radarom S-300, kao i da je presretanje obavio grčki borbeni avion u skladu sa međunarodnim pravilima i prema standardnoj praksi.

Katimerini je objavio, pozivajući se na zvanične podatke prikupljene od januara do jula, da je u ovoj godini zabeležen najveći broj narušavanja vazdušnog prostora Grčke od strane Turske u poslednjih 14 godina.

Prema tim podacima, 4.734 puta je narušen vazdušni prostor ove zemlje, a prekršaji su zabeleženi i kad je reč o teritorijalnim vodama Grčke (3.215 incidenata).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare