Angelu Merkel nema ko da zamjeni, i šta sad? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Angelu Merkel nema ko da zamjeni, i šta sad?

S obzirom na odličan rejting tokom epidemije kao i svađe unutar njene stranke, svi se pitaju: da li će Angela Merkel možda i u petom mandatu biti kancelarka?

Iako je jasno je rekla da je ovo poslednji mandat na čelu Vlade.

Ako se kod Angele Dorotee Merkel ranije tu i tamo viđao umor od visoke politike, od toga nema ni traga tokom pandemije. Poslednji nastup u Bundestagu svedoči o tome. U zvaničnom protokolu je zapisano koliko je aplauza dobila ne samo od Demohrišćana, već i od poslanika Socijaldemokrata, čak i opozicionih Liberala, Zelenih pa i Levice.

Merkel je krizna menadžerka tokom verovatno najveće krize koja je zadesila Nemačku poslednjih decenija. U Nemačkoj i inostranstvu mahom žanje pohvale, u vanrednim okolnostima se zalaže za vrednosti EU.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, bivši bavarski premijer, oduvek je imao ambivalentan odnos prema Merkel. Ali početkom maja je i on rekao da „ne može poreći kako je u poslednje vreme više puta čuo zamisao“ da Merkel i na sledećim parlamentarnim izborima 2021. bude demohrišćanska kandidatkinja za kancelarku.

Kuhinja glasina je proključala. Pogotovo jer kancelarkin CDU ima velikih muka da pronađe novo rukovodstvo i kandidata, a da se to ne pretvori u kopanje unutarstranačkih rovova.

Građani, mahom zadovoljni kako vlast dela u vreme korone, pojačano podržavaju Demohrišćane. Poslednje ankete CDU vide na 38-39 odsto, čak petnaestak odsto više nego pre krize.

Odavno najavila penziju

Ipak, Merkel je odavno rekla da je uskoro kraj njene karijere. To je učinila u oktobru 2018. posle očajnih izbornih rezultata na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hesenu, za koje su mnogi okrivili nju. Merkel je tada najavila da će voditi Vladu do kraja mandata 2021, te da se više neće kandidovati. Za nju bi to bila penzija sa 67 godina.

Razgovor sa više poslanika Demohrišćana otkriva da su puni hvale za kancelarku, ali svi izbegavaju da izjavama raspale glasine prema kojima bi kancelarka ipak mogla da se predomisli.

“Kancelarka u međunarodnoj i domaćoj javnosti ima izvanredan ugled. Među političarima, donosiocima odluka, ljudima“, kaže poslanik Marko Vandervic za DW.

Njegov kolega iz poslaničkog kluba CDU Heribert Hirte ne veruje da se Merkel može predomisliti. „Donela je odluku. Njena je snaga da se drži odluka donetih posle pažljivog vaganja, da ih se drži čak i kada naiđu bočni vetrovi.“

(DW)

Danas objavljeno

Udario dijete ispred vrtića i pobjegao

M.

Putin: Vakcine Sputnjik pouzdane kao kalašnjikov

M.

Dozvoljen rad bioskopima i bazenima u Srpskoj

M.

Ostavite komentar