Angela Merkel kod Erdogana u oproštajnoj poseti Turskoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Angela Merkel kod Erdogana u oproštajnoj poseti Turskoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u oproštajnu posjetu Turskoj i na razgovore sa predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

U izveštaju AP se navodi da su Merkelova i Erdogan evropski lideri koji su najduže na vlasti.

Predsjednik Turske je izjavio da je u posjetu došla njegova “draga prijateljica” Angela Merkel, koja je dala veliki doprinos kreiranju sporazuma o izbjeglicama između EU i Turske i najavio da će Ankara nastojati da održi dobru saradnju i s novom njemačkom vladom.

“Nadam se da će se uspješna saradnja koju smo imali sa Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade Nemačke”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Uprkos neslaganjima oko određenih pitanja, dijalog s Merkelovom pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima su proces pristupanja Turske EU i izbjeglička kriza, podsjetio je Erdogan i zahvalio njemačkoj kancelarki na “istinskim naporima” koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno krize u Siriji, prenjela je Hina.

Merkelova je izrazila očekivanje da će nova vlada u Berlinu nastavi da radi na geostrateškoj saradnji sa Turskom, premda, kako je rekla, dosadašnji rezultati Turske u sferi ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

Danas objavljeno

U Belgiji pooštrene restrikcije zbog virusa korona

M.

Direktor SZO: Zbog omikrona ne treba mijenjati postojeće vakcine

M.

Hrvatska privela antivaksere, sumnjiče se za podsticanje terorizma

M.

Ostavite komentar