Android telefoni 2022. mogu zapravo ponuditi bolje performanse GPU-a od iPhone-a - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Android telefoni 2022. mogu zapravo ponuditi bolje performanse GPU-a od iPhone-a

Snapdragon 8 Gen 1 koja će se koristiti za napajanje većine Android premijum telefona u 2022.

Ali tek treba da vidimo prve uređaje koji koriste ovaj novi čipset, tako da su performanse u stvarnom svetu još uvek neizvesne.

Zahvaljujući Hot Hardware-u, čini se da je odgovoreno na neka pitanja u vezi sa performansama jer su za potrebe testiranja, uspeli da dođu do pretprodukcijske jedinice. Naravno, prva stvar koja je urađena sa ovom jedinicom bila je pokretanje nekih benčmarkova, testiranje performansi CPU-a i GPU-a ovog premijum procesora.

GeekBench5.jpg

Dok mnogi od najboljih Android telefona već nude performanse procesora koje idu u korak sa iPhone 13 Pro i njegovim A15 Bionic, performanse GPU-a su druga priča. Međutim, čini se da je Qualcomm možda zatvorio tu rupu i zapravo pretekao Apple sa Snapdragon 8 Gen 1 SoC-om.

U testovima CPU-a, Snapdragon 8 Gen 1 i dalje malo zaostaje za iPhone 13 Pro A15 Bionic, nudeći Geekbench 5 rezultate od 3740 u višejezgarnim i 1233 jednojezgarnim testovima. Kao što vidimo iz prikazanog grafikona, još uvek zaostaje za iPhone 13 Pro, 12 Pro Max, pa čak i za iPhone 11 Pro.

GFXBench.jpg

Ali kada su u pitanju GPU benchmarkovi, priča je sasvim drugačija. Koristeći GFXBench Manhattan Offscreen, performanse GPU-a Snapdragon 8 Gen 1 pretiču iPhone 13 Pro punim gasom. Sa svojih 267 poena, ovo je prvi ne-iPhone koji je prešao prag od 200 bodova, nadmašujući ASUS ROG Phone 5 u X-Mode-u, koji je postigao 181. Ovo je urađeno zahvaljujući osam GPU jezgara koje koristi Snapdragon 8 Gen 1 u sledećoj konfiguraciji:

1 x Prime Cortex-X2 jezgro sa taktom do 3,0 GHz
3 x Cortex-A71 Performans jezgra sa taktom do 2,5 GHz
4 x Cortex – A-51 Efikasna jezgra sa taktom do 1,8 GHz

Kao što je slučaj sa većinom ranih upoređivanja, ove rezultate ćete morati da uzmete sa malom rezervom. Ovi rezultati su obezbeđeni putem predprodukcione jedinice, tako da je sasvim moguće da se konačni brojevi malo spuste, ali možda i povećaju, ko zna. Ali to definitivno pokazuje da Qualcomm pomera granice u Android prostoru, potencijalno do tačke u kojoj bi Android flagship telefoni iz 2022. mogli biti moćniji od iPhone-a.

Benchmark.

Danas objavljeno

Potvrđeno: Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara!

Vanja A

Pojavili su se specifikacije i renderi za nove Realme Buds Air 3 slušalice

Vanja A

Xiaomi Redmi Note 11 serija stiže u Europu 26. januara

Vanja A

Ostavite komentar