Android Q bi mogao imati funkciju 'dubokih pritisaka, nalik na 3D Touch - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Android Q bi mogao imati funkciju ‘dubokih pritisaka, nalik na 3D Touch

Apple je 2015. godine predstavio iPhone 6s sa 3D Touch opcijom, odnosno ekranom osjetljivim na pritisak koji može da detektuje do tri nivoa pritiska.

Ovo korisnicima omogućava da pristupaju određenim funkcijama aplikacije direktno iz početnog ekrana (na primer, jačim pritiskom je moguće pokrenuti listu prečica za aplikacije). Programeri takođe mogu da iskoriste funkciju u samim aplikacijama, kao način za lakše pristupanje određenim funkcijama.

Iako se mnoge dizajnerske odluke Apple-a često na kraju iskoriste i u Android ekosistemu, to se nije dogodilo sa 3D Touch-om, barem do sada. Međutim, prema dokumentaciji koju je otkrio 9to5Google, sada postoji nova klasifikacija za dodire na ekranu, koju Google naziva “dubokim pritiscima”.

Poput 3D Touch-a, ideja koju Google ima je da uređaj može da otkrije kada korisnik s namerom jače pritiska ekran. Umesto pružanja potpuno novih funkcionalnosti, opis u dokumentaciji sugeriše da će duboki pritisci pomoći korisnicima da brže aktiviraju dugotrajne akcije.

Google je objavio novu beta verziju Android Q softvera za testere ranije ove nedelje, međutim pomenuta funkcija još uvek nije prisutna. Pored toga, nijedan uređaj na tržištu nema hardver koji bi u ovom trenutku podržavao tu karakteristiku.

Izvor: Neowin

Danas objavljeno

Huawei P50 Pro ima najbolju ocjenu za kamere na DxOmark testu

Vanja A

Rusija kaznila Google za 34.500 eura

Vanja A

MSI nagovještava nove X570S UNIFY, TOMAHAWK, CARBON i ACE matične ploče

Vanja A

Ostavite komentar