26. Januara 2022.

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Big Portal

Ovako velika baza korisnika čini ga primamljivom metom za sajber kriminalce, a videli smo da je platforma ciljana iznova i iznova tokom godina sa različitim stepenom uspeha. Jedan malware koji se pokazao posebno teškim za otklanjanje je BRATA, trojanac za daljinski pristup koji je korišćen za krađu bankarskih podataka u prošlosti. Sada je otkrivena ažurirana verzija malvera i ima nekoliko novih mogućnosti — uključujući mogućnost brisanja podataka sa vašeg telefona.

Izveštaj kompanije za kompjutersku bezbednost Cleafy opisuje kako ova nova BRATA varijanta funkcioniše. Ukratko, sada je ažuriran da pokuša da izbegne antivirusne skenere, keylog i fabričko resetovanje pametnog telefona. Postoje različite varijante BRATA namenjene različitoj publici, koje ciljaju na korisnike elektronskog bankarstva u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Italiji, Španiji, Kini i Latinskoj Americi.

BRATA.A je dodao funkciju GPS praćenja i mogućnost resetovanja na fabrička podešavanja, a BRATA.B ima iste funkcije plus više zamagljenog koda i prilagođenih stranica sa preklapanjem za određene banke za snimanje detalja za prijavu. Rešenje koje se koristi za postavljanje malvera na pametne telefone preko BRATA.C je korišćenje primarne aplikacije koja zatim može da preuzme i instalira sekundarnu aplikaciju sa malverom.

Najbolji način da izbegnete infekciju je da pazite kojim aplikacijama pružate pristupačnost ili administratorski pristup. BRATA koristi dozvole usluge pristupačnosti da vidi šta se nalazi na vašem ekranu, uključujući snimke ekrana i tastere korisnika. Najveća promena je ipak uvođenje daljinskog resetovanja na fabrička podešavanja, za koje se čini da se izvršava kada su bankarski podaci korisnika uspešno ukradeni. Takođe se izvršava kada BRATA posumnja da se pokreće u virtuelnom okruženju. Ovo se može uraditi samo ako administratoru aplikacije date pristup na svom telefonu.

Postoji mnogo delova zlonamernog softvera koji kruže onlajn koji bi potencijalno mogli da zaraze vaš pametni telefon, a najbolji način da ne postanete žrtva je da povećate budnost kada instalirate aplikacije. Obično je najbolji način da ne budete zaraženi, da nikada ne dajete dozvole pristupačnosti ili administratorske dozvole nijednoj aplikaciji i da instalirate aplikacije samo sa proverenih platformi za kupovinu.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare