22. Decembra 2022.

Android 14 nam stiže – evo šta je potrebno da znate o njemu

Big Portal

Ništa drugačije neće biti ni s Androidom 14, koji je sledeća numerička verzija ovog operativnog sistema koji nam stiže na mobilne uređaje.

Ovo je sve što do sada znamo o Androidu 14.

Kada će Android 14 biti objavljen?

Iako još nema zvaničnog datuma izlaska za Android 14, može se očekivati da će se pojaviti u trećem tromesečju 2023. Google poslednjih nekoliko godina nije bio dosledan u izdanjima novih verzija Androida, nisu dolazile u pravilnim intervalima, ali uvek su stizale po završetku leta.

Evo kada su poslednje pune verzije imale svoj debi:

Android 13 – avgust 2022.
Android 12 – oktobar 2021.
Android 11 – septembar 2020.
Android 10 – septembar 2019.

Kako će se zvati Android 14?

Google ima neobičan pristup kada su u pitanju imena koja daje svakoj verziji Androida. Nazivi su se tradicionalno zasnivali na slatkišima, ali ovaj trend je prekinut u septembru 2019. godine, kada je izašao Android 10, jer je kompanija krenula sa numeričkim oznakama. To ipak nije sprečilo da se interna kodna imena probiju u javnost, prepuna raznih konotacija sa poslasticama. Na primer, evo kako su numerisane verzije Androida iz ljubavi nazvane u Googleu:

Android 10 – Quince Tart
Android 11 – Red Velvet Cake
Android 12 – Snow Cone
Android 13 – Tiramisu

Kao što verovatno znate, svaka verzija počinje sledećim slovom alfabeta, što znači da bi sledeći izbor kodnog naziva Androida 14 trebalo da počne slovom ‘u’. Prema nekim nagađanjima, Googleovi inženjeri nazvali su novi Android Upside Down Cake.

Koje novosti ćemo videti u Androidu 14?

Još uvek se ne zna previše o novitetima koje ćemo videti jednom kada ga Google pusti u javnost, ali nešto je ipak poznato.

Satelitski pozivi

U tvitu u septembru 2022. Googleov viši potpredsednik za Android, Hiroši Lokhajmer, je izjavio da njegov tim ‘dizajnira za satelite’.

To verojatno znači mogućnost upućivanja hitnih poziva putem satelitske pokrivenosti, kao što smo videli kod iPhonea 14. Hoće li ovo funkcionisati sa postojećim telefonima ili samo sa novim, ostaje da se vidi, iako očekujemo ovo drugo.

Prediktivni povratak u navigaciji

Ako ste bili frustrirani dodirivanjem tastera za povratak ili korišćenjem prelaska prstom za navigaciju na prethodnu stranicu, ali ste umesto toga otkrili da ste zatvorili aplikaciju, onda bi Android 14 mogao da reši ovaj problem.

Novim prediktivnim vraćanjem u navigaciji sada ćete videti obaveštenje početnog ekrana koje se pojavljuje pre nego što završite akciju, tako da ćete znati da li želite to da učinite ili ne. Zvuči malo komplikovano, ali u praksi bi trebalo da bude jednostavno i da vas spasi od nenamernog napuštanja aplikacije. Funkcija je zapravo kreirana za Android 13, ali nije objavljena, tako da bi tek sada trebalo imati pravi debi u Androidu 14.

Deljenje u blizini moglo bi biti ograničeno na telefone s Google licencom

Ovo neće uticati na previše ljudi, ali Google je potvrdio da se prethodnik Nearby Share funkcije, Android Beam, uklanja iz AOSP-a (Android Open Source Project). Ovo je jedino značajno jer se Nearby Share oslanja na Googleove mobilne usluge, što znači da proizvođači koji nisu potpisali Googleove ugovore o licenciranju (kao što je Huawei) možda više neće moći bežično da dele podatke putem NFC-a između uređaja.

Da li će vaš telefon dobiti Android 14?

Većina Androida uređaja objavljenih u poslednjih godinu dana trebalo bi da bude u mogućnosti da bez problema dobije Android 14, ali to u velikoj meri zavisi od proizvođača koji “puštaju” nadogradnje.

Jedini način da budete sigurni jeste proveravanje na veb stranici proizvođača da li je vaš uređaj izlistan kao onaj koji može da koristi Android 14.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare