Android 13 omogućava da pokrenete Windows 11 virtuelnu mašinu na svom pametnom telefonu - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Android 13 omogućava da pokrenete Windows 11 virtuelnu mašinu na svom pametnom telefonu

Jedan aspekt u kome su operativni sistemi za računare uvek trijumfovali nad svojim mobilnim kolegama je podrška za napredne uslužne programe kao što su virtuelne mašine.

Android 13 Developer Preview 1 objavljen prošle nedelje mogao bi to da promeni, naravno na bolje.

Na prvi pogled, čini se da je Android 13 postepeno poboljšanje u odnosu na Android 12, sa poboljšanjima u rasponu od novog birača fotografija do dinamičke teme za ikone aplikacija trećih strana. Međutim, programer Android aplikacija Deni Lin otkrio je da Android 13 može da pokreće verziju operativnog sistema Windows 11 zasnovanu na ARM-u kroz virtuelnu mašinu. U seriji tvitova, Lin je pokazao kako je uspeo da pokrene Windows 11 na Google Pixel 6 telefonu, ažuriranim na Android 13 DP1.

kdrag0ntvit.jpgOn napominje da, iako još uvek ne postoji podrška za hardversko omogućeno ubrzanje grafike, virtuelna mašina je uspela da postigne skoro izvorne nivoe performansi. CPU, RAM i I/O Pixel 6 su tačno otkriveni i podržani na Windows 11 VM. Zatim je tvitovao video koji pokazuje kako legendarna PC igra Doom može da radi na Windows 11 VM sa lakoćom. Pixel 6 je takođe otkrio tastaturu njegovog računara kao ulaz za Windows 11 VM.

Iako je dobro videti Windows 11 kao VM, Lin je takođe uspeo da pokrene nekoliko Linux distribucija na Android DP1 kao virtuelnu mašinu. Ovu sjajnu funkcionalnost omogućava novi framework za virtuelizaciju ugrađen u Android 13.

Moramo da napomenemo da ovo nije prvi put da vidimo da Windows radi kao virtuelna mašina na Androidu. Međutim, izvorna podrška za VM na Android-u je korak napred ka dubljoj integraciji između Androida i Windowsa. Štaviše, Windows 11 VM bi mogao biti prilično koristan ako više volite da vidite poznati OS-a na svim svojim uređajima. Ovo ipak ostavljamo vama, javlja AndroidBeat.

Benchmark.

Danas objavljeno

KÖPA – Otkrivamo zašto je baš ovo najbolja besplatna aplikacija za kupovinu i plaćanje telefonom

Vanja A

Dobili smo prvi trejler za Project I.G.I. nastavak

Vanja A

Ako vas igranje preko džojstika smara, sada možete da tamanite zombije glasovnim komandama

Vanja A

Ostavite komentar