Android 12 bi mogao automatski da briše memoriju koju nekorišćene aplikacije ostavljaju za sobom - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Android 12 bi mogao automatski da briše memoriju koju nekorišćene aplikacije ostavljaju za sobom

Još u januaru smo čuli o novoj i zanimljivoj funkciji koja dolazi u Androidu 12: “hibernacija aplikacije”, koja bi automatski stavila dugo nekorišćene aplikacije u optimizovano skladište, čime bi se oslobodila memorija na vašem telefonu. Ova karakteristika je izgleda odmah iza ugla.

Funkcija hibernacije funkcioniše na sličan način kao i aplikacije kojima se oduzimaju dozvole nakon dužih perioda nekorišćenja, ali je mnogo direktnija. XDA je uspeo da pokrene rad na poslednjoj procureloj verziji Android 12, pokazujući da će biti dodat novi odeljak “Nekorišćene aplikacije (eng. Unused apps)” u meniju za podešavanje informacija o aplikaciji, zamenjujući “uklanjanje dozvola ako se aplikacija ne koristi (eng. remove permissions if app isn’t used)” trenutno dostupan u odeljku sa dozvolama za aplikaciju.

Čini se, prema dostupnim informacijama, da će biti potrebno tri meseca (ili manje od toga) da bi Android označio aplikaciju kao nekorišćenu; tada softver ima mogućnost da ih automatski postavi u ovo stanje.

Kada se proglasi nekorišćenom, aplikaciji će se ukinuti dozvole radi praktične bezbednosti, obaveštenja će biti onemogućena, a privremene datoteke (verovatno keš memorija i slično) biće izbrisane kako bi se oslobodio prostor. Pretpostavka je da bi se ove aplikacije mogle ponovo omogućiti izuzetno brzo, jer u suprotnom ne bi imalo koristi od njihovog jednostavnog deinstaliranja.

Naravno, to će biti velika blagodat za svakoga ko koristi telefon sa malom količinom dostupnog prostora za skladištenje. Ali, kao i uvek sa predstojećim i nepotvrđenim Android funkcijama, postoji i šansa da neće ući u konačnu verziju Androida 12.

Danas objavljeno

Legendarni Nokia 6310 telefon se vratio, 20 godina nakon originalnog izdanja

Vanja A

Motorolin roadmap otkriva kada dolazi sledeći Moto pametni sat

Zeljka

Apple objavio iOS 15.1 sa novim funkcijama

Zeljka

Ostavite komentar