28. Juna 2022.

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Big Portal

Međutim višegodišnja je biljka, sa oštrim dugačkim listovima, a sam plod izlazi iz stabljike. Interesantno je da cvjetove ananasa oprašuju kolibri, a domovina mu je Paragvaj i južni Brazil. Većina ananasa sada se uzgaja u jugoistočnoj Aziji.

U današnje vrijeme, skoro svima nam je dostupan, međutim, nekada je bio prisutan samo na prestižnim svečanostima. Kažu da ga je Kristofer Kolumbo donio u Evropu nakon ekspedicije u Južnoj Americi i od tada ananas postaje poznat velikom delu svijeta.

Može se uzgajati i u kućnim uslovima, ali je takav uzgoj toliko komplikovan, te je topla preporuka da jednostavno odete u prvi bolje snabdjeveni market ili pijacu i prosto ga kupite. I ne zaboravite, ukoliko vas put nanese do Tajlanda i plantaže ananasa, ne tražite palme – gledajte dole!

S obzirom na činjenicu da nije svaki ananas iste veličine, uzećemo 100 grama kao primjer. U 100 grama ananasa ima 79 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, što znači da ćete konzumiranjem 150 grama ananasa dnevno zadovoljiti dnevnu potrebu za ovim vitaminom. Ukusnije od nekoliko limunova, zar ne?

Obiluje i magnezijumom i snažan je saveznik u borbi protiv grčeva u nogama. Osim toga, ima vrlo niske kalorijske vrijednosti, te se preporučuje pri redukovanju tjelesne težine, a isto tako je izvor antioksidanata i odlično se bori sa raznim upalnim procesima u organizmu i jača imuni sistem, prenosi 

Ona.rs.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare