27. Juna 2020.

Analizom urina do odgovarajućeg načina ishrane

Big Portal

 Nutricionisti obično kažu da je najbolje jesti sve, ali uravnoteženo. Idealne prehrambene navike ipak se razlikuju od od čoveka do čoveka i upravo je to koncept kojim su se naučnici bavili u poslednjoj studiji o ishrani.

Na Univerzitetima “Imperial College London” i “Northwestern” smatraju da odgovor na pitanje o odgovarajućem tipu ishrane leži u urinu.

Studiju su objavili u časopisu ” Nature Food”, a objašnjavaju kako testom urina koji traje samo pet minuta mogu da ustanove zdravstveni status ispitanika i individualni plan ishrane koji bi mu najbolje odgovarao.

Što je otkrivemo?

Naučnici su analizirali 1.848 uzoraka urina iz SAD i posmatrali 46 različitih metaboličkih parametara.

Metabolite proizvodimo tokom probave i mogu nam otkriti kvalitet hrane. Oni mogu da pokažu da li je čovek pio alkohol, citruse, šećere iz voća, proste šećere ili crveno meso.

Osim toga, oni mogu da otkriju i nutrijente poput kalcijuma ili vitamina C. Metaboliti i nutrijenti takođe mogu da pokažu u kakvom je zdravstvenom stanju osoba, da li ima problem sa gojaznošću, visok  krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti.

Testirajući urin, naučnici su otkrili da metaboliti u toj izlučevini takođe variraju od čoveka do čoveka.

To znači da tip ishrane koji koristi jednom ne mora nužno biti dobar za drugog. 

Autori studije navode da testovi urina mogu da otkriju koji način ishrane  bi vam najviše odgovarao.

Kako se koristiti test?

U zavisnosti od  konstitucije, testovi mogu da pokažu da li su prehrambene navike pojedinaca u skladu sa njihovim dugoročnim zdravstvenim ciljevima.

“Ishrana je ključni faktor u ljudskom zdravlju, ali i kada su u pitanju bolesti. To je veoma teško pratiti jer se ljudi uglavnom ne sećaju šta su i koliko jeli”, objašnjava  dr Joram Posma.

Na osnovu analize urina, nutricionisti i dijetetičari mogu da osmisle individualni jelovniki namenjen upravo pojedincu kako bi optimizirali njegove zdravstvene rezultate.

“To donosi novo razumevanje u procese kako naše telo koristi hranu na molekularnom nivou”  kaže koautor studije dr Geri Frost.

Iako ističu kako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici se nadaju da će njihovo otkriće pomoći u poboljšanju zdravstvene slike i ranoj identifikaciji i prevenciji bolesti koje se mogu spečiti promenom prehrambenih navika.  

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare