Analizom otpadnih voda do zaraženih virusom korona - BIGportal.ba
Region Vijesti

Analizom otpadnih voda do zaraženih virusom korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u saradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama pokrenuo je projekat praćenja otpadnih voda, s obzirom na to da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje virusa korona u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije virus COVID-19, saopšteno je iz HZJZ.

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili hemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja i koristila se za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje virusa korona u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije virus COVID-19, navodi se u saopštenju HZJZ.

Projekt se sprovodi u saradnji s Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a finansira ga nemačka vlada.

Testiranje otpadnih voda na RNA iz virusa COVID-19 sprovodi se već u nekoliko zemalja u svijetu, među njima su Italija, Holandija, Mađarska, Španija i Francuska.

Virus se može izlučiti iz organizma kroz feces (izmet) osoba oboljelih od COVID-19 sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom i druge tjelesne izlučevine, pa se nadzorom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o obje vrste infekcije.

Iako se na taj način ne može utvrditi koje su osobe zaražene, RNA virusa korona se može otkriti u ljudskom izmetu nekoliko dana do sedam dana prije pojave simptoma.

Dosad objavljena naučna istraživanja pokazala su da nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje infekcije i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

“Na ovakav način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze hiljada ljudi. Stoga dobijeni grupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na COVID-19”, navodi se u saopštenju HZJZ, prenijela je Hina.

Umjesto pojedinačnog testiranja hijada pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobijanje podataka o cijeloj populaciji.

Podaci s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, koji će se prikupiti kroz projekat biće nadopuna postojećem sistemu praćenja virusa korona i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije na području Zagreba i okoline, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

TANJUG

Danas objavljeno

“Kako se ponašaju Srbi tako bi trebalo da se ponaša Evropska unija”

M.

Pretresen kamp Blažuj, 17 lica biće protjerano iz BiH

M.

Palermo, devojčica žrtva igre “izazova” na Tik-Toku

M.

Ostavite komentar