Analizira NBA i ima veću platu od čak 150 igrača iz te lige - BIGportal.ba
Košarka Sport

Analizira NBA i ima veću platu od čak 150 igrača iz te lige

Nije baš često da novinar zarađuje više od osobe sa kojom razgovara ili ljudi čija dela analizira. Postoje i sportisti koji zarade više novca na jednoj utakmici nego što većina novinara zaradi za celu godinu, pa i karijeru. Ali, Amerikanac Stiven Ej Smit sa “I-Es-Pi-Ena” ne spada u tu grupu pripadnika “sedme sile”. Naprotiv.

Ako ste kojim slučajem zaljubljenik u američku košarku i NBA ligu, verovatno pratite i tamošnje medije, pa samim tim i njihove košarkaške analitičare. A da li ste se nekada zapitali koliko oni zarađuju?

Najveći “brbljivac” Amerike

Stiven Ej Smit (Stephen A. Smith) je američki sportski novinar, rođen 1967. godine u Bronksu, u Njujorku.

Karijeru je počeo u pisanim medijima, da bi slavu u SAD a i širom sveta stekao kao radio novinar na ESPN-u, a potom je počeo da se pojavljuje i na televiziji.

Poznat je po svojim energičnim nastupima, svađama i vikom u programu, ali i kao veliki navijač Njujork Niksa, čiji mu neuspesi poslednjih godina teško padaju, što vrlo često i pokazuje u javnim nastupima. 

To pitanje često se ovih dana postavlja “preko bare” apropo novog ugovora koji je NBA analitičar Stiven Ej Smit dobio od sportskog medijskog giganta “I-Es-Pi-Ena” (ESPN), a koji će na godišnjem nivou iznosti 8 miliona dolara, prenosi “Njujork post“.

Uz to, on je za postignut dogovor i produžetak vernosti toj kući dobio i bonus, te će u prvoj godinu novog ugovora inkasirati celih 10 miliona zelenih novčanica!

Ako uzmemo samo osnovicu od osam miliona i uporedimo je sa ovosezonskim primanjima NBA igrača, čije igre Smit analizira na televiziji, radiju i na društvenim mrežama, dolazimo da interesantnog podatka da je on plaćeniji od 150 igrača!

Dakle, novinar koji prati i analizira NBA ligu prihoduje više od trećine igrača koji u toj ligi nastupaju. 

Njegova zarada identična je onoj koju ima najbolji šesti igrač lige Lu Vilijams iz L. A. Klipersa, a veća od najboljeg rukija u prošloj sezoni i već sada velike zvezde NBA Luke Dončića iz Dalasa (7.683.360 dolara) i nekadašnjeg MVP-a lige a sada člana Detroita Derika Rouza (7.317.074 dolara).

Novi ugovor je Smita učinio jednim od najplaćenijih novinara u istoriji “I-Es-Pi-Ena”. On je tako “pobedio” kolegu iz emisje “Get ap” (Get Up!) Majka Grinberga, koji zarađuje 6,5 miliona dolara, kao trenutno najplaćeniji u kompaniji.

U vreme pregovora oko novog ugovora, izvor blizak Smitu rekao je za “Sporting njuz” (Sporting News) da “on želi da dobije veću platu od Skipa Bejlesa”, inače njegovog bivšeg saradnika a sada prepoznatljivog lica “Foks Sportsa”, čiji četvorogodišnji ugovor sa tom kućom staje 25 miliona (6.250.000 dolara godišnje).

Kako prenose američki mediji, ESPN planira da nastavi da koristi Smita u popularnim emisijama “First Take” i “SportsCenter”, kao i u televizijskom pokrivanju NBA lige, ali i da ga uključi u svoju striming uslugu “ESPN+” i da ga koristi na svojim platformama za društvene medije.

Danas objavljeno

Real je kralj Španije – Barselona nemoćna na Nou Kampu

Vanja A

Siner “počistio” Švarcmana i osvojio novu titulu

Vanja A

Mitrović gazi sve po Čempionšipu – nova dva gola za ukupnih 15!

Vanja A

Ostavite komentar