Analiza zaostalih uzoraka: U KS potvrđeno 850 novozaraženih koronavirusom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Analiza zaostalih uzoraka: U KS potvrđeno 850 novozaraženih koronavirusom

Nakon analize 2.054 uzorka, prikupljena u periodu od 27. oktobra do 04. novembra ove godine, među kojima se nalaze i zaostali testovi prikupljeni od strane JU Dom zdravlja KS i obrađani u privatnim laboratorijama, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 850 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 485 osoba, odnosno 57,05 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 186 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 4.367.

Na bolničkom liječenju u izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (106) i u Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ (60) su 166 osobe, od kojih sedam koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je četvero, tokom protekla 24 sata, otpušteno sa hospitalizacije iz ovih izolatorija.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 136.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 10.839 zaraženih osoba, od kojih je njih 6.336 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 21. oktobra do 5. novembra ove godine, naloženo je 5.450 samoizolacija.

„S obzirom na trenutno zabrinjavajuće zdravstveno-epidemiološko stanje u Kantonu Sarajevo neophodno je da se svi građani apsolutno pridržavaju mjera lične zaštite i preporuka Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva“, ponovno poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Danas objavljeno

Niko kao on: Novak Đoković osvojio Rolan Garos!

Zeljka

U Rijeci vakcinacija djece dobi od 12 do 18 godina

M.

Borićemo se za Srbiju, bićemo sluge samo svoga naroda i države

M.

Ostavite komentar