"Analiza pokazala da nije bilo afere sa kiseonikom" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Analiza pokazala da nije bilo afere sa kiseonikom”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je uzorak kiseonika sa UKC RS pokazao da je čistoća kiseonika sa jedne lokacije 99,90 odsto, a sa druge lokacije 99,92 odsto.

Urađena je i analiza kiseonika iz prijedorske bolnice, a rezultat je 99,96 odsto.

To znači da je rezultat pokazao, kako kaže, da je čistoća lijeka na višem nivou od onog koji propisuju standardi – 99,5 odsto.

I ostale bolnice iz Srpske imaju obavezu da, po riječima Viškovića, urade analizu kiseonika koji koriste za liječenje pacijenata. To treba da urade u nekoj od referentnih laboratorija.

– Rezultati pokazuju da nije bilo nikakve afere sa medicinskim kiseonikom – rekao je Višković.

Poručio je da će Vlada RS pripremiti tužbe protov svih koji su unosili paniku među građane.

– Ovo je zločin protiv čovječnosti. Podnijećemo krivične prijave zbog toga- dodao je premijer RS.

On je dodao da je potreba za kiseonikom u cijeloj BiH daleko veća sada dok traje pandemija nego prije.

Učinićemo da naš zdravstveni sistem funkcioniše u punom kapacitetu i da imaju sve lijekove i sredstva – ocijenio je Višković.

On tvrdi da odgovornost za “haos” ima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

On je dodao da je otišao dopis prema Agenciji sa upitom kako da se obezbjedi kontinuiran uvoz medicinskog kiseonika za zdravstvene ustanove.

– Ne želim da budem talac jedne kompanije “Meser”. Pitali smo i njih, usmeno su odgovorili da nemaju količine koje su nam potrebne – naveo je premijer RS.

On demantuje spekulacije da su se u Vladi RS krili i ćutali.

– Kao odgovorni ljudi smo čekali rezultate – dodao je Višković i rekao da je industrijski kiseonik onaj sa čistoćom ispod 99,5 odsto čistoće.

– Imamo i informacije da u narednim danima pokušavaju da fabrikuju još ovakvih afera. Borićemo se po zakonu protiv njih. Svaku isporuku lijekova treba Agencija za lijekove da uzrokuje i ispita. Zašto u proteklih 18 mjeseci nisu to uradili? Nemaju čak ni svoju laboratoriju, a primaju platu. Ako nemaju svoju, neka potpišu sa nekom referentnom laboratorijom – upozorio je Višković.

On je dodao da je Vlada zatražila od Agencije za lijekove da promijeni Pravilnik kako bi brže i jednostavnije išla registracija društava za promet lijekova.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar