Analiza BBC: Ko je pobjednik debate - Tramp ili Bajden? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Analiza BBC: Ko je pobjednik debate – Tramp ili Bajden?

BBC je objavio zanimljivu analizu u kojoj je pokušao dati odgovor na pitanje ko je pobijedio u sinoćnjoj debati Donalda Trumpa i Joea Bidena.

U debati koja je bila politički ekvivalent međusobnog gađanja hranom pobjednik je čovjek koji je završio najmanje uprljan.

Ako je suditi prema instantnim anketama koje su provedene u noći debate, taj čovjek je Džo Bajden, kandidat Demokratske stranke, navodi se u analizi BBC-ja. Ako ništa drugo, onda zato što je njegov jedini cilj bio dokazati Amerikancima da može izdržati pritisak, odnosno da neće izgubiti ritam zbog poodmakle dobi. Metaforički rečeno, Bajden je morao pokazati da može podnijeti da mu se baci pita u lice i pritom zadržati mirnoću, navodi se u analizi.

Tramp je djelomično pomogao Bajdenu

Bajden je uglavnom to uspio napraviti, iako je to barem djelomično bilo zato što je Donald Tramp svojim neprestanim upadicama dao vrlo malo prilike demokratskom kandidatu da kaže nešto što bi zaista moglo naštetiti njegovom cilju, piše BBC.

Donald Tramp kakvog znamo s Twittera – nekonvencionalan, bombastičan, predsjednik koji vrijeđa i širi glasine – bio je takav punih sat i po vremena, koliko je trajala debata. Ono što nije dobro za njega je činjenica da mnogi Amerikanci, među kojima ima i onih koji ga podržavaju, njegovu personu s društvenih mreža smatraju jednim od njegovih najmanje privlačnih atributa, stoji u analizu BBC-ja.

Tramp je želio uzdrmati predizbornu trku koja mu zasad ne ide u prilog, pri čemu je taj trend izuzetno stabilan, stvaranjem razdora na polju ekonomije, zdravstva i društva uopšte.

No ništa od toga, po svemu sudeći, nije promijenilo dinamiku predizborne trke niti je natjeralo bilo kojeg od 10% Amerikanaca koji su po anketama i dalje neodlučni da se predomisle. Jedino što bi se moglo promijeniti je njihova odluka da gledaju naredne debate, navodi BBC.

Trump prekinuo Bajdena 73 puta u sat i po vremena

Od samog početka bilo je jasno kakva će to debata biti, piše BBC. Trampov cilj bio je uzdrmati Bajdena, što je pokušao postići neprekidnim upadicama i prekidanjem bivšeg potpredsjednika SAD-a.

Prema podacima koje je objavio CBS, Tramp je Bajdena prekinuo 73 puta u sat i po vremena.

Rezultat je bila serija haotičnih razmjena, koje su uključivale Trampovo propitkivanje Bajdenove inteligencije te Bajdenovo nazivanje Trampa klovnom. Bajden je, podsjeća BBC, u jednom trenutku Trampu nedolično rekao: “Hoćeš li začepiti, čovječe?”

U cijelom nizu navrata Tramp je napadao Bajdena, a ovaj se samo smijao i tresao glavom.

Kad je moderator debate, veteran Foxa Chris Wallace, najavio da će sljedeća tema biti korona virus i da će kandidati imati po dvije i po minute za odgovor, Bajden je Trampu dobacio: “Sretno s time!”

Moderiranje ove debate je noćas vjerojatno bio najgori posao u Americi, piše analitičar BBC-ja.

Ključan dio debate dogodio se na samom kraju, kad su kandidati raspravljali o zabrinutostima zbog bezbjednosti SAD-a nakon proglašenja izbornih rezultata, ali i tezama koje dolaze i s ljevice i s desnice, prema kojima ovi izbori neće biti slobodni i pošteni.

“Ovo neće završiti dobro”

Kad je došlo do diskusije o tom pitanju, ako se to uopšte može nazvati diskusijom, ona se najvećim dijelom vrtjela oko Trampovog prepričavanja zavaravajućih anegdota o korupciji i nekompetenciji vezanih za glasanje putem pošte, na koje će se ove godine zbog pandemije oslanjati milioni Amerikanaca.

“Ovo neće završiti dobro”, rekao je Tramp u jednom trenutku, što je sentiment koji nesumnjivo dijele mnogi Amerikanci s obje strane političkog spektra, iako iz različitih razloga.

Bajden je pak pokušao zadržati neki nivo digniteta. Pozvao je da se glasovi prebroje i obećao da će poštovati rezultate izbora jednom kad pobjednik bude proglašen. Izgledalo je kao da želi reći još nešto na tu temu, ali tada ga je Tramp opet prekinuo, nakon čega je moderator najavio da je debata – gotova.

Naprasan kraj haotične večeri

Bio je to naprasan kraj haotične večeri koja teško da može biti nazvana debatom u tradicionalnom smislu te riječi. Ovakvi događaju rijetko kad odlučuju rezultate izbora, a ova je bila takav nered da će se vjerojatno malo tko predomisliti zbog viđenog.

To je vjerojatno loša vijest za Trampa, s obzirom na to da je jedna od njegovih glavnih slabosti činjenica da žene iz američkih predgrađa u anketama redovito navode da ih odbija predsjednikovo grubo i sirovo ponašanje.

S druge strane, ako je Trampov cilj bio pretvoriti predizbornu kampanju u ružan okršaj koji će biračima ogaditi cijeli proces izbora, moglo bi se reći da je obavio dobar posao.

(Index)

Danas objavljeno

Usvojen rebalans budžeta Banjaluke: Stanivuković nije krio oduševljenje

M.

U Srbiji 1.675 novooboljelih, preminula 41 osoba

M.

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

Ostavite komentar