22. Marta 2022.

ANA: Grčka jača, tiče se Zapadnog Balkana

Big Portal

Takođe, kako se naovdi, Grčka će ojačati i kontakte sa regionalnim silama u nastajanju koji imaju ulogu u Ujedinjenim nacijama, posebno u Savetu bezbednosti UN, poput Indije i Brazila, prenosi danas grčka agencija ANA pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema tim izvorima, ministarstvo spoljnih poslova nastavlja napore da takvim kontaktima unapredi stabilnost kako u neposrednom susedstvu Grčke tako i u širem regionu, navodi ANA u biltenu na engleskom jeziku.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas u ponedeljak je bio domaćin radnog doručka na marginama Saveta ministara spoljnih poslova EU u Briselu, uz učešće ministra spoljnih poslova Severne Makedonije i njegovih kolega iz EU.

Oni su razmotrili izglede za pristupanje Severne Makedonije EU i ervopsku perspektivu Zapadnog Balkana, piše ANA.

Doručku je prisustvovalo 17 ministara spoljnih poslova EU, uključujući francuskog, italijanskog i nemačkog, kao kao i visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Dendias je u obraćanju podvukao dugogodišnju poziciju Grčke za hitan početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji.

Istovremeno je istakao podršku Atine evropskim perspektivama celog Zapadnog Balkana uz već poznatu uslovljenost, koja će konsolidovati klimu bezbednosti i prosperiteta, navodi se u tekstu.

Dodaje se da će u kontekstu jačanja veza sa regionalnim silama u nastajanju šef grčke diplomatije danas posetiti Indiju, a naredne nedelje Brazil.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare