27. Augusta 2022.

Vučić predložio Anu Brnabić za predsednicu Vlade, Evroprajd neće biti održan u septembru

Big Portal

“Evroprajd će biti odložen ili otkazan”
Vučić je naveo da će u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom biti otkazan ili odložen Evroprajd koji je bio planiran za sredinu septembra u Beogradu.

“To ne govorim zato što sam mnogo srećan, to govorim zato što ne možemo u ovom trenutku kada imamo i Otvoreni Balkan i tešku krizu na KiM, koja neće prestati do 1. septembra”, rekao je Vučić.

Dodao je da je država u ovom trenutku pritisnuta svim mogućim problemima.

“Nije to pitanje da li su oni jači, jednostavno u nekom trenutku ne možete sve da postignete i to je to”, rekao je Vučić.

“Čekamo garancije EU za lična dokumenta”
Govoreći o razgovorima koji su prethodnih nedelja i dana vođeni o Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije je rekao da kada je reč o registarskim tablicama tu nema dogovora, ali se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

“Mi smo spremni da izdamo jedan opšti ‘disklejmer’ u kome bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo zbog nesmetanog kretanja građana, a ne kao bilo kakvo priznavanje državnosti Kosova”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da čekamo garancije EU da će svaki Srbin koji živi u Leposaviću ili Gračanici moći sa dokumentima Republike Srbije da ulazi ili izlaze nesmetano, a ne da mora da ima dokumenta izdata od strane Prištine.

“Nas skuplje košta proizvodnja struje nego cena po kojoj je dajemo građanima”
Prema rečima predsednika Srbije mi danas trošimo više struje nego pre 10 godina. Imamo nove fabrike, radi Železara, Bor…

“Građanin plaća 41 evro po megavat satu a proizvodna cena struje je oko 57 evra po megavat satu. Nas skuplje košta proizvodnja nego što dajemo građanima”, naglasio je Vučić.

Uvek nam je potrebno više struje nego što proizvedemo. Dnevno gubimo 20 miliona evra a sada po tržišnim cenama to bi bilo i 600 miliona mesečno.

“Znači samo za energetiku, po sadšnjim cenama bi nam trebalo 8 milijardi evra. Te pare ne postoje ne u regionu, nego ni u Francuskoj. To je bankrot. Roba se kupuje na berzi, a kiše nema. Sledi katasrofa Evropi”, rekoa je Vučić.

“Restrikcija neće biti”
Predsednik Srbije je poriučio građanima da restrikcije nisu planirane ali da moraju da znaju da je situacija veoma ozbiljna.

“Želim da kažem ljudima da nismo planirali restrikcije. Ali hoću da svi znaju kakva je situacija a ne da ne slušamo gluposti. Neću da pričam o uglju, nafti i mazutu i dugovanjima toplana u pojedinim sredinama. Mi trošimo 3,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Od toga od Rusa nabavljamo 2 milijarde po ceni 400 dolara na 1.000 kubnih metara gasa. Mi platimo 800 miliona evra kao država za to, što je fantastična cena”, rekao je Vučić.

Međutim, za preostalih 1,2 milijarde moramo da kupujemo po tržišnim cenama. Po danšnjoj ceni to bi bilo 4.000 dolara na 1.000 kubnih metara gasa što bi bilo 4,8 milijarde evra.

“Srećom da smo unapred počeli da nabavljamo gas od maja, inače bi imali bankrot”, poručio je predsednik Srbije.

“Biće mnogo promena u Vladi”
Biće mnogo promena u Vladi, rekao je Vučić i dodao da su pred Anom Brnabić sada teški zadaci.

Dodao je da očekuje da u narednih dvadesetak dana bude iznet predlog Vlade.

“Ovo je naš dogovor i kod nas nema nikakvih trzavica, svađa i problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i dobro znamo šta radimo i koliko je važno da sačuvamo stabilnost države”, rekao je Vučić.

Ukazao je da u Anu Brnabić ima bezgranično poverenje, kao i da je pokazala izuzetnu marljivost.

“Odlučio sam kada je jedan narodni poslanik rekao da je problem da izaberemo Anu zato što je satanizovana i tog trenutka sma odlučio da je izaberemo. Zato što su je satanizovali najgori u Srbiji i govorili najgore o ženi koja je radila izvanredan posao za ovu zemlju”, naglasio je Vučić.

“Mislim da nam dolazi težak period i da će morati da dođe do ukrupnjavanja političke scene, jer će morati da se odvoje oni koji su odgovorni, a koji su u centru i malo desno i levo od centra od onih koji su krajnje neodgovorni i koji bi zemlju uništili u roku od pet minuta – to su krajnji desničari koji su prepuni patriotskih floskula, a bukvalno bi razorili zemlju i oni najveći levičari, tobože veliki liberali, a ustvari ljudi koji bi uništili sve što je nacionalno i državotvorno u našoj zemlji”, dodao je Vučić.

“Vučević potpredsednik Vlade, Dačiću dve važne funkcije”
Miloš Vučević će biti veoma značajan činilac nove Vlae i potpredsednik Vlade Srbije, naveo je Vučić.

“Što se tiče Ivice Dačića želim da kažem da će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu i to ukazuje na povrenje koje imam i prema Ani i prema Milošu i prema Ivici Dačiću”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Ivica Dačić sem važnog ministarskog mesta i zamenika predsednika Vlade imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti.

“Naravno, Siniša Mali u kojeg imam ogromno poverenje i koji će takođe po onome što sam mogao da zaključim i na sastanku Predsedništva najveće političke stranke biti jedan od potpredsednika Vlade”, dodao je Vučić.

“Ana Brnabić neće biti četiri godine predsednica Vlade”
Vučić je naveo da Ana Brnabić neće biti četiri godine predsednica Vlade, kao i da će taj mandat trajati kraće i da će doći do promena u Vladi 2024. godine.

“Veoma je važno da ona ostane predsednica Vlade da bismo mogli da nastavimo i da užurbano radimo u rešavanju problema na jesen i zimu ove godine. Važno je da neko ko je iskusan i u koga imam poverenje može to da radi u ovom trenutku”, poručio je Vučić.

Vučić: Odluka je bila komplikovana
Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je u skladu sa Ustavom Republike Srbije, a pošto je saslušao mišljenja predstavnika izbornih lista, doneo odluku da kandidat za predsednika Vlade bude Ana Brnabić.

“Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima”, rekao je Vučić i dodao da će sva tri kandidata za premijera biti izuzetno važni članovi Vlade.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare