AMG Mitsubishi – o čemu se radi? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

AMG Mitsubishi – o čemu se radi?

Reč ‘AMG’ teško da smože da se izgovori bez pomisli na marku trokrake zvezde, i to s dobrim razlogom. AMG je osnovan 1967. godine, od čega je proveo više od 30 godina modifikujući Mercedesove automobile, pre nego što je Daimler stavio celu kompaniju pod svoju kontrolu.

Ipak, pre nego što je Mercedes kupio AMG, nezavisna kompanija je mogla da slobodno sarađuje s drugim markama, što je rezultiralo automobilima poput ovog neverovatno retkog Mitsubishija Galant AMG Type 1 iz 1990. godine.

Reč je o jednom od oko 500 primeraka i trenutno je u Hong Kongu. Sada je na prodaju putem Collecting Cars aukcijske platforme, piše Jutarnji.hr.

Međutim, iako vam zbog AMG značke na poklopcu prtljažnika na pamet može pasti brutalni V8 koji ‘maltretira zadnje gume‘, ovog Galanta pokreće atmosferski četvorocilindraš koji snagu na prednje točkove prenosi putem petostepenog manuelnog menjača.

2,0 litarski 4G63 koristi klipove visoke kompresije, oštrije bregaste, opruge ventila od titanijuma, novi usisni i izduvni sistem i ECU, zbog čega proizvodi 170KS i 191 Nm obrtnog momenta.

Iako ove brojke ne zvuče previše dramatično ovih dana, to je prilično respektabilno za devedesete godine. Prisetimo se, Mercedesov 190E je s 2,5 litarskim motorom imao malo preko 200KS. Možda Galant nije toliko ‘zgodan‘ kao 190E, ali izgleda prikladno ‘zlobno‘ u metalno sivoj nijansi.

Sa svih strana nalaze se AMG-ove značke, a pločice ‘Tuned by AMG‘ daju do znanja da nije reč o običnom Mitsubishiju.

Danas objavljeno

Prve isporuke bolida sa Rimčevim pogonom početkom 2022, cijena 2 miliona eura

Vanja A

Kako se “rađaju” bahati vozači: Saobraćaj je samo drugi način pokazivanja kulture stanovništva

Vanja A

Ovo su najskuplji kvarovi automobila

Vanja A

Ostavite komentar