Amfilohije se oporavlja, ne treba mu respirator - BIGportal.ba
Region Vijesti

Amfilohije se oporavlja, ne treba mu respirator

Zdravstveno stanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u blagom je poboljšanju u odnosu na nedelju.

To je saopšteno u ponedeljak uveče iz Kliničkog centra Crne Gore.

Sve vreme hospitalizacije svi vitalni parametri kao i saturacija kosionika su apsolutno u redu, navode iz Kliničkog centra i dodaju da od početka lečenja pa do danas mitropolit ni u jednom trenutku nije priključivan na invazivnu mehaničku ventilaciju, to znači da nije i nema potrebu za respiratorom.

“Mitropolit Amfilohije je i dalje pod stalnim lekarskim nadzorom koji sprovodi kompletan terapijski postupak još od 6. oktobra od kada se mitropolit nalazi na bolničkom lečenju od bolesti uzrokovane korona virusom”, dodaje se u saopštenju.

Lekarski tim je zadovoljan, jer se oporavak mitropolita Amfilohija, iako naizgled teče sporo, odvija redovnim tokom, naročito kada se ima u vidu specifičnost oboljenja i godine pacijenta”, navodi se u saopštenju Kliničkog centra, koje su prenele “Večernje novosti”.

Saopštenje KC CG dolazi posle informacija u nekim crnogorskim medijima, zasad nepotvrđenim, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio za mitropolita Amfilohija specijalni tip respiratora, kakav ne postoji u Crnoj Gori, kao i doze leka “remdesivira”, kojeg u Crnoj Gori još nema.

Kako pišu crnogorski mediji, Vučić je ponudio i da mitropolit bude odmah prebačen u Beograd na dalje lečenje, ukoliko to bude neophodno.

Nigde, međutim, nije bilo informacije da su taj respirator i lek stigli u Klinički centar, niti da ga je KC primio.

U saopštenju KC sada samo kažu da respirator nije ni bio potreban mitropolitu.

Svojevremeno je, na početku pandemije koronavirusa, Crna Gora takođe odbila da kao pomoć primi respiratore koje bi obezbedila Srbija.

Crnogorski mediji su preneli i da je Srpska ambasada saopštila i da Srbija pomaže i pomagaće u lečenju svih ostalih pacijenata i građana Crne Gore, kada im je neophodna pomoć, a koji su se obratili, ili će se obratiti, Ambasadi u Podgorici ili direktno zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji bez obzira na naciju, veru ili političku pripadnost.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Šteta od požara na objektima u Šekovićima veća od 200.000 KM

D

Profesor veterine u Zagrebu suspendovan zbog seksualnog zlostavljanja

D

Podgoričanin prodao kćerku za 20.000 evra

D

Ostavite komentar