5. Marta 2020.

Amfilohije prihvatio ponudu premijera Crne Gore

Big Portal

– Iskreno govoreći, očekivali smo poziv ranije, budući da će do nastavka dijaloga proći skoro četiri sedmice od našeg posljednjeg sastanka, što je, u okolnostima u kakvim se Crna Gora trenutno nalazi, izuzetno dug period – navodi se u odgovoru Mitropolije na ponudu Markovića za nastavak pregovora.

Mitropolija u isto vrijeme izražava zabrinutost činjenicom da je diskriminatorni Zakon o kome treba da se govori, već počeo da se sprovodi, imajući u vidu obraćanja javnosti Uprave za imovinu, koja u njima prejudicira ishode tih postupaka, kao i da se već sprovode represivne mjere prema sveštenstvu i monaštvu.

– Takođe ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor – navodi se u pismu.

Iz Mitropolije izražavaju nadu da će Vlada Crne Gore strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države.
– Bog nam je svjedok da Crkva ne želi niti podstiče nikakvu radikalizaciju – navodi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Odlukom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Ekspertski tim za stručne pregovore u ime Crkve čine protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske i članovi Pravnog savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke, te advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Ćulafić.

– Oni imaju nadležnost da sa timom Vlade vode stručne pregovore o predmetnom Zakonu, s tim da odluke o konačnim stavovima donosi Episkopski savjet – navodi se u današnjem pismu Mitropolije upućenom Vladi Crne Gore.

Sastanak ekspertskih timova zakazan je za srijedu, 11. mart u 10.00 časova u Vili Gorica u Podgorica, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare