Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake

Posle 23 sata na operacionom stolu, Džo Dimeo postao je prvi čovjek u istoriji kojem su uspješno presađeni lice i obje šake.

Doktori sa njujorške univerzitetske bolnice „Langon helt“ uspešno su izveli istorijsku transplantaciju lica i obe šake noćnom radniku iz Nju Džerzija.

„Uspeli smo u ovom neverovatnom poduhvatu koji pokazuje da možemo da nastavimo sa novim izazovima i dalje napredujemo na polju presađivanja“, rekao je doktor Eduardo D. Rodrigez, koji je do sada vodio četiri operacije presađivanja lica.

Džo Dimeo, noćni radnik iz Nju Džerzija zadobio je opekotine trećeg stepena na više od 80 odsto površine svog tela u saobraćajnoj nesreći u julu 2018. godine, kada je zaspao za volanom dok se vraćao kući s posla.

Nakon eksplozije automobila, Dimeo je proveo u bolnici u Nju Džerziju više od 4 meseca, od toga dva meseca u indukovanoj komi. Vrhovi prstiju su mu bili amputirani, lice teško povređeno i oštećeno, a usne i kapci odstranjeni.

Operacije koje su mu spasile život ostavile su ga sa oslabljenim vidom, otežanim kretanjem i narušenim kvalitetom života.

Posle više od 20 rekonstruktivnih operacija, Dimeo je 10 meseci proveo na listi, pre nego što je pronađen donor lica. Dva dana nakon toga, 10. avgusta operacija presađivanja počela je u njujorškoj bolnici.

„Ovo je dar koji dolazi jednom u životu i nadam se da će porodica donora pronaći neku utehu znajući da deo njega živi sa mnom. Ja i moji roditelji smo izuzetno zahvalni na drugoj šansi“, rekao je Dimeo za Tudej šou na En-Bi-Siju.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Umjesto kafe, ujutru popijte ZELENU limunadu

Vanja A

Kako možete da utvrdite da li imate nedostatak VITAMINA B12 ako pogledate svoje lice?

Vanja A

10 sjajnih POSNIH i MRSNIH recepata sa sočivom – em JEFTINO em UKUSNO

Vanja A

Ostavite komentar