27. Juna 2022.

Amerikanci šalju najmoćnije oružje? Pogađa metu na 160 km

Big Portal

Predsednik Džo Bajden, koji se nalazi na samitu zemalja G7 u Nemačkoj, nedavno je najavio da će SAD za Ukrajinu osigurati “napredniji raketni sistem i municiju”, dok se rat s Rusijom zaoštrava. Takođe, Bajdenu i ostalim čelnicima zemalja G/ danas bi trebalo da se obrati ukrajinski predsednik, video-pozivom.

Kako prenosi Jutarnji list, kao odgovor na zahteve ukrajinskih snaga, ove sedmice bi trebalo da bude najavljeno i slanje druge vojne pomoći, uključujući dodatnu municiju za artiljeriju i radarske sisteme za odbranu protiv raketa.

Ukrajinske službe zahtevale su protivraketni odbrambeni sistem, poznat kao NASAMS, koji može da pogodi mete na udaljenosti većoj od 160 kilometara. CNN-ov izvor javlja da će ukrajinske snage morati da prođu i obuku za korišćenje takvog sistema.

Iz SAD sada već redovno najavljuju dodatnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, piše dalje CNN i podseća da je prošle sedmice Bajdenova administracija najavila dodatnih 450 miliona dolara vojne pomoći, uključujući četiri višestruka raketna sistema HIMARS, municiju za artiljeriju i drugo oružje.

Takođe, CNN je objavio i da SAD predviđa duge i iscrpljujuće borbe u istočnom delu Ukrajine, s velikim gubicima opreme i ljudskih života na obe strane. Veruju da ruske snage planiraju da nastave s intenzivnim napadima na istoku, baziranom na artiljeriji i raketama, s ciljem iscrpljivanja ukrajinskih snaga i NATO-ove vojne pomoći.

Ukrajinci ubrzano troše municiju iz sovjetske ere, namenjenu za starije sisteme, i zapadne vlade suočavaju se s teškom odlukom o povećanju vojne pomoći, na što se Bajden već obvezao, navodi još CNN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare