17. Augusta 2021.

Amerikanci pokreću istragu vezanu za Tesla Autopilot

Big Portal

Američke vlasti su lansirale formalnu istragu vezanu za Teslin Autopilot.

Kao što znamo, reč je o naprednom sistemu vozačke asistencije (ADAS), međutim nakon serije udesa u kojima su učestvovali modeli kalifornijskog proizvođača i parkirana vozila službi za hitne intervencije, došlo je do pokretanja istrage.

Istraga Nacionalne administracije za bezbednost u saobraćaju (NHTSA), prati 11 incidenata u kojima je 17 osoba povređeno a jedna izgubila život. Potencijalno bi 765.000 vozila moglo da bude pogođeno ovim problemom.

Nalog koji je izdala NHTSA pokriva praktično svaki Teslin automobil prodat u SAD od 2014., uključujući Model S, Model X, Model 3 i Model Y.

Ovo telo kaže da je njegova Kancelarija za istragu defekata (ODI) identifikovala 11 udesa u kojima su učestvovali Teslini modeli, koji su se dogodili kada su vozila naišla na „lica mesta na kojima su se nalazila vozila hitnih službi“.

NHTSA kaže da se većina incidenata desila nakon što je pao mrak i da su mesta nesreće uključivala kontrolne mere poput svetala na vozilima za hithe slučajeve, osvetljene table s putokazima i postavljene čunjeve.

Po Nacionalnoj administraciji za bezbednost u saobraćaju, svaki Teslin automobil koji je učestvovao u udesu je imao angažovan Autopilot ili Traffic Aware napredni tempomat i svaki je udario u jedno ili više vozila koja su se nalazila na licu mesta.

Autopilot je ADAS sistem drugog nivoa, što znači da može da kontroliše upravljanje vozilom i njegovu brzinu, iako NHTSA u svom saopštenju napominje da vozač zadržava „primarnu odgovornost za otkrivanje i reagovanje na objekte i događaje (OEDR)“.

NHTSA je takođe saopštila da će njena istraga „proceniti tehnologije i metode koje se koriste za nadgledanje i pomoć vozaču u okviru njegovog angažovanja u vožnji tokom Autopilot režima“. Isto tako, ispitaće se sve okolnosti koje su doprinele udesima.

Autopilot je prethodno analizirao Američki nacionalni odbor za bezbednost transporta (NTSB), koji je preporučio NHTSA-i da zahteva od Tesle da uvede bolji sistem, kako bi se osiguralo da vozači obraćaju pažnju na saobraćaj i kada je Autopilot uključen. U izveštaju o incidentu iz 2018., koji je objavljen prošle godine, NTSB je utvrdio da Tesla nije učinio dovoljno da spreči zloupotrebu sistema, ali i da je pristup NHTSA-e u regulisanju ADAS-a i srodne tehnologije prevideo moguće rizike.

izvor: Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare