Amerikanci pitaju kompjuter kako će Kina da reaguje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerikanci pitaju kompjuter kako će Kina da reaguje

Američki vojni komandanti izgradili su softver koji predviđa kako će Peking reagovati na akcije SAD u regionu kao što su naoružanje i vojne aktivnosti.

Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks obaveštena je o novom softveru tokom posete komandi američke vojske Indo-Pacifik na Havajima u utorak, preneo je Rojters.

Softver računa “strateški otpor”, kazao je predstavnik ministarstva odbrane, tako što gleda podatke od početka 2020. godine i procenjuje značajne aktivnosti koje su imale uticaja na američko-kineske odnose.

Kompjuterski sistem će pomoći Pentagonu da predvidi da li će određene akcije isprovocirati veliku kinesku reakciju. U oktobru, kineska vojska osudila je SAD i Kanadu jer su poslali brodove kroz Tajvanski moreuz, navodeći da je to bila pretnja miru i stabilnosti u regionu.

Taj incident, ali i slični, nateralil su američku vojsku da napravi softver, dodao je američki zvaničnik, kako bi se osiguralo da potezi SAD ne uznemire Kinu nehotice.

Dok su odnosi između SAD i Kine već na niskom nivou, softver predviđa reakciju na niz aktivnosti i do četiri meseca unapred, dodaje Rojters.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i slala je avione u tajvansku zonu identifikacije tokom ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo u Tajpeju.

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar