15. Maja 2021.

Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile, ukoliko bi benzin koštao kao kod nas

Big Portal

CarGurus je sproveo istraživanje među vlasnicima automobila u SAD kako bi saznao koliki je zaista udeo onih koji planiraju da kupe električni automobil, kao i koji su glavni faktori prilikom izbora automobila.

Dobra vest za sve proizvođače električnih automobila je da se 52% ispitanika izjasnilo da će u narednih deset godina kupiti vozilo na struju, dok u narednih pet godina to planira učiniti njih oko 30%.

Potpuno očekivano, najpopularniji izbor je Tesla Motors, čiji modeli su navedeni kao jedna od opcija u 57% slučajeva.

Međutim, sad sledi iznenađenje. Na drugom mestu, kao najveći konkurent Tesli, je Toyota. Japanski proizvođač se očigledno odlično kotira u SAD, i to uprkos činjenici da za sada uopšte i ne nudi električni model na tržištu.

Honda je treći izbor, a zatim slede Ford i Subaru.

Zanimljivo, 78% kupaca koji planiraju da kupe električni automobil nemaju konkretnog favorita i potpuno su otvoreni u pogledu izbora proizvođača.

Uprkos “eko” predznaku električnih vozila, prvi izbor su i dalje veliki SUV modeli i krosoveri.

Pikap vozila, inače najpopularniji modeli u Americi, nemaju veliku popularnost među potencijalnim kupcima električnih vozila.

Što se tiče činilaca koji utiču na izbor električnih automobila, kod većine su to broj mesta za punjenje i mogućnost zamene baterija, a potom pouzdanost, troškovi vlasništva, kao i sama cena benzina.

Na primer, ukoliko bi cena benzina u SAD porasla sa 3 na 5 dolara za galon, njih 57% bi razmišljalo da kupi električni auto. Skoči li cena na 10 dolara za galon, taj udeo raste na čak 92%.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare