Amerika želi da proglasi Švajcarsku valutnim manipulatorom - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Amerika želi da proglasi Švajcarsku valutnim manipulatorom

Amerika se obrušila na Švajcarsku, jednu od najbogatijih država Evrope, i spremna je da je proglasi valutnim manipulatorom, piše Blumberg.

Blumberg se poziva na najveći švajcarski finansijski holding UBS Group.

Švajcarska ispunjava sva tri kriterijuma koji su potrebni za uključivanje u američki spisak valutnih manipulatora, piše agencija. Država ima pozitivan saldo u tekućim transakcijama i bilateralni trgovinski suficit. Osim toga, Švajcarska koristi valutne intervencije, kupuje dolare kako ne bi dozvolila veće jačanje švajcarskog franka.

Država mora da poseže za valutnim intervencijama, pošto raste potražnja za švajcarskom valutom tokom kriza. Investitori tradicionalno smatraju franak utočištem za investicije u periodu nestabilnosti svjetske privrede.

Vašington smara da švajcarske vlasti, vještački slabe sopstvenu valutu za račun kupovine dolara, pokušavajući da obezbijede lokalnim proizvođačima izvozne benefite. Švajcarska strana odbacuje ove optužbe, prenosi Sputnjik.

SAD su početkom 2020. godine već uključile Švajcarsku u posmatrački spisak država koje, po mišljenju Vašingtona, manipulišu kursevima valuta. Odluka je bila donijeta usljed rekordnog jačanja švajcarskog franka u odnosu na euro u poslednje tri godine, javio je Rojters.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Turista na Siciliji pronašao izgubljenu kreditnu karticu Harisona Forda!

Vanja A

Penelope Cruz: Što starija, to bolja

Vanja A

Paris Hilton želi ove poklone za vjenčanje

Vanja A

Ostavite komentar