Amerika uvela sankcije i Milanu Tegeltiji, te Mirsadu Kukiću - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Amerika uvela sankcije i Milanu Tegeltiji, te Mirsadu Kukiću

Predstavnik Stejt Departmenta Entoni Blinken objavio je danas saopštenje u kojem se navodi kako je ova američka institucija danas uvela sankcije bivšem predsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.

Kako je saopšteno iz Stejt Departmenta, Tegeltija i Kukić su sankcionisani zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Ovakva odluka, podrazumijeva prije svega zabranu ulaska u SAD, prenosi Kliks.

– Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH – navodi se.

Takođe, navodi se kako je Tegeltija kao predsjednik VSTS-a bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog uticaja i službene moći za sticanje vlastite koristi.

– Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima – saopšteno je.

Pored Milana Tegeltije, na listi sankcionisanih završila je i njegova supruga Tijana Tegeltija i njoj je takođe zabranjen ulazak u SAD.

U kontekstu sankcionisanja Mirsada Kukića, Stejt Department je naveo kako je Kukić umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad rudnika u Banovićima.

– U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički uticaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, psotoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist – navedeno je iz Stejt Departmenta.

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar