Amerika uvela nove sankcije Rusiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika uvela nove sankcije Rusiji

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena donijela je odluku o uvođenju novih sankcija Rusiji. Prema odluci, nove sankcije će se odnositi na finansijske institucije Rusije, tehnološke kompanije, ali i na 32 pojedinca.

Bajdenova administracija je navela da se nove američke sankcije Rusiji uvode zbog sajbernapada, operacija stranog uticaja i zbog drugih slučajeva, prenosi The Hill.

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna. Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

Sankcijama je obuhvaćeno i šest tehnoloških kompanija iz Rusije, za koje američka administracija smatra da obezbjeđuju podatke ruskim obavještajnim službama.

Osim toga, sankcionisana su i 32 pojedinca koja su, kako navode iz Bajdenove administracije, uključenja u pokušaj Rusije da utiče na predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

Prošlog mjeseca je objavljen obavještajni izvještaj u kojem se navodi da je Moskva želela da pomogne kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa i time našteti Bajdenovoj kampanji, prenosi The Hill.

  • Donio sam odluku da određene štetne strane aktivnosti ruske vlade čine neobičnu i vanrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Država – naveo je američki predsjednik Džozef Bajden u saopštenju.

Dodao je da pod štetnim aktivnostima, između ostalog, podrazumijeva “napore za podrivanje održavanja slobodnih i poštenih demokratskih izbora i demokratskih institucija u Sjedinjenim Državama i kod njenih saveznika i partnera”, ali i “zlonamjerne sajber aktivnosti protiv SAD i njenih partnera”.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar