5. Septembra 2020.

Amerika utvrdili da je vakcina iz Moskve veoma efikasna

Big Portal

“Objavljivanje u jednom od najpriznatijih medicinskih časopisa u svetu ‘Lanset’ potvrđuje visoku bezbednost i efikasnost ruske vakcine i predstavlja priznanje svetske zajednice ruskim naučnicima”, rekao je Dmitrijev na onlajn brifing o prvoj u svetu vakcini protiv korona virusa.

Vakcina je, prema njegovim rečima, formirala stabilan humoralni i ćelijski imuni odgovor kod 100 odsto učesnika u kliničkim testiranjima, prenosi portal Sputnjik.

Nivo antitela koji neutralizuju virus kod dobrovoljaca koji su primili vakcinu je za 1,4 do 1,5 puta veći od nivoa antitela kod ljudi koji su preboleli kovid 19, rečeno je na skupu, koji su organizovali RDIF i Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”.

Takođe je istaknuto da nakon prve i druge faze kliničkih testiranja ruske vakcine nisu zabeležena ozbiljna neželjena dejstva ni prema jednom kriterijumu, dok se stepen neželjenih dejstava kod drugih kompanija kandidata za vakcinu kreće od jedan odsto do 25 odsto.

Dmitrijev je naglasio da će prvi rezultati treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona “Sputnjik V”, u kojoj će čestvovati 40.000 dobrovoljaca, biti objavljeni u naučnim časopisima u oktobru-novembru.

Dodao je da će RDIF naredne sedmice saopštiti detaljnije o partnerstvima sa različitim zemljama koje su spremne da kupe rusku vakcinu.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare