Amerika ukida: Jedni oštro osuđuju, a drugi pozdravljaju "istorijsku odluku" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika ukida: Jedni oštro osuđuju, a drugi pozdravljaju “istorijsku odluku”

Tursko ministarstvo spoljnih poslova snažno je osudilo proširenje odluke SAD donete u septembru 2020. godine povodom ukidanja embarga na uvoz oružja Kipru.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades, pak, pozdravio je danas ovu “istorijsku” odluku SAD da potpuno ukinu embargo na oružje koji je decenijama pogađao podeljeno mediteransko ostrvo, pod uslovom da Nikozija nastavi da sprečava pristup ruskim ratnim brodovima njenim lukama.

Američki Stejt department je saopštio da je državni sekretar Entoni Blinken ukinuo trgovinske sankcije u oblasti odbrane za Kipar za 2023. godinu, preneo je Rojters.

Ankara navodi da će ova odluka “dalje ojačati nepopustljivost kiparskih Grka i negativno uticati na napore da se reši kiparsko pitanje”.

“To će dovesti do trke za oružjem na ostrvu, naškodiće miru i stabilnosti u istočnom Mediteranu”, navodi se u saopštenju, u kojem se pozivaju SAD da preispitaju svoju odluku i da vode izbalansiranu politiku prema svim stranama na ostrvu.

Rojters podseća da je Kipar podeljen 1974. godine tokom turske invazije, koju je pokrenuo grčki puč. Od tada, Kipar vodi grčka administracija, što Ankara ne priznaje. Turska priznaje samo turski deo Kipra na severu ostrva.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar