20. Juna 2019.

Amerika treba biti odlučnija

Big Portal

Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO saveznice ne mogu biti ambivalentne prema Zapadnom Balkanu.

Zaključio je to Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na sjednici pod nazivom “Proširenje NATO-a: ispitivanje pristupanja Sjeverne Makedonije”.

Odboru su se obratili vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Philip Reeker i vršiteljka dužnosti pomoćnice ministra odbrane za međunarodnu sigurnost Kathryn Wheelbarger.

Wheelbarger je rekla da su ruski postupci u cijelom regionu izazvali raširen skepticizam prema ruskoj vladi i podstakli nekoliko zemalja da se još bliže uključe u NATO, posebno u cyber domenu.

SAD i naši NATO saveznici, poručila je Wheelbarger, ne mogu biti ambivalentni prema Zapadnom Balkanu.

  • Nedjelovanje u ovom regionu izaziva ruske zloupotrebe, o čemu svjedoči pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, agresivna kampanja dezinformacije kako bi se uticalo na referendum u Sjevernoj Makedoniji u septembru 2018. godine i pojačana politička paraliza u BiH od izbora Milorada Dodika, proruskog, etničkog srpskog nacionaliste za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u oktobru 2018. – istakla je Wheelbarger tokom sjednice održane u srijedu u Vašingtonu.

Prema njenim riječima, Sjeverna Makedonija je blisko sarađivala sa SAD-om na suzbijanju uticaja Rusije u kibernetičkom prostoru, uključujući i pokretanje sistema za nadogradnju cyber sigurnosti.

Naglasila je da nakon pristupanja Slovenije, Hrvatske, Albanije, a odnedavno i Crne Gore NATO-u, pristupanje Sjeverne Makedonije predstavlja istorijsku priliku za dalje širenje stabilizujućeg uticaja u ovom regionu.

  • Naši saveznici i partneri na Zapadnom Balkanu (regionu u kojem su SAD i NATO snage intervenisale dva puta u proteklih 25 godina) gledaju na SAD kao zemlju koja nastoji da odvrati Rusiju i institucionalizuju stubove zapadnih demokratskih vrijednosti. Proširenje NATO-a ne koristi samo našoj kolektivnoj odbrani, već služi i za unapređenje osnovnih interesa SAD u okviru naše nacionalne strategije odbrane – kazala je Wheelbarger.

Naglašava da je Crna Gora pomogla Sjevernoj Makedoniji u pružanju pronicljivih smjernica u pripremama za pristupanje, kao i očekivanjima NATO-a nakon što je članstvo ostvareno, prenosi portal antena M.

„Od sporazuma u Prespi, odnosi sa Grčkom su se poboljšali, uključujući i oblast odbrane, a Grčka je bila posebno korisna i osigurala vazdušne patrole nad vazdušnim prostorom Sjeverne Makedonije“, zaključeno je na Odboru.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare