Amerika spremila opsežan plan u slučaju da Kim umre? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika spremila opsežan plan u slučaju da Kim umre?

Američka vlada ima opsežan plan za vanrednu situaciji u slučaju smrti severnojkorejskog lidera, očekujući humantiranu krizu masovnih razmera u zemlji.

Izvori Foks njuza razgovarali su o tim planovima usled kontradiktornih izveštaja o zdravlju lidera Severne Koreje Kim Džong Una. Oni i pozivaju na oprez povodom ovih izveštaja, koji tvrde da se Kim suočava sa smrtnom opasnošću nakon kardiovaskularne procedure.

Mada je i dalje nepoznanica šta je prava istina o njegovom zdravstvenom stanju, američka vlada napravila je opsežne planove u slučaju da Kima više ne bude, rekao je izvor Foks njuza, koji navodi da je izvor visokopozicionirani obaveštajac.

Zvaničnik je rekao da je verovatna velika humanitarna kriza u Severnoj Koreji, u kojoj bi se milioni ljudi suočili sa gladovanjem i masovnim egzodusom u Kinu.

Obaveštajni izvori rekli su da bi veliki deo plana bio oslanjanje na Kinu da istupi i pomogne u kontrolisanju situacije na severnokorejskom tlu. Delimično zbog blizine Kine, a drugim delom zbog logističkog izazova koji bi imala SAD u obezbeđivanju humanitarne pomoći.

Izvori iz Bele kuće rekli su da prate izveštaje o Kimovom stanju ali da i dalje nema potvrde o njegovom stanju. Razgovori između Trampa i Kima o nuklearnom programu dugo su već u zastoju. Jedan izvor rekao je da tokom poslednjeg samita, oni koji su bili u blizini Kima primetili su da teško diše za svoje godine.

B92

Danas objavljeno

Fauči: Bajdenov plan teško ostvariv

M.

Janša: Zbog engleskog soja virusa moguće odlaganje blažih mjera

M.

Neredi u Holandiji, demonstranti zapali laboratoriju za testiranje

M.

Ostavite komentar