3. Januara 2020.

Amerika pozvala svoje građane da hitno napuste Irak

Big Portal

Kako je navedeno u pojašnjenju, ovaj potez je uvjetovan pojačanim tenzijama u ovom dijelu svijetu.

“Američka ambasada u Iraku savjetuje građanima SAD da obrate pažnju na uputstvo o putovanjima koje je objavljeno u januaru 2020. te da odmah napuste Irak zbog povišenih tenzija u ovoj državi. Građanima se savjetuje da napuste državu avio letovima dok su dostupni, a ukoliko nisu u mogućnosti tako napustiti državu, preporučuje se da učine isto kopnenim putem. Sve javne konzularne operacije se suspenduju do daljnjeg zbog napada militanata koji imaju podršku Irana. Američkim građanima se savjetuju da se ne približavaju ambasadi. Američki konzulat u gradu Erbil ostaje otvoren za izdavanje viza, pasoša i sastanke sa Odjeljenjem za poslove sa američkim građanima”, saopšteno je danas iz Ambasade SAD u Iraku.

Najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardovanju bagdadske vazdušne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je u petak da će “osvetiti” smrt uticajnog generala i proglasio trodnevnu državnu žalost.

On je na Twitteru naveo da “neumoljiva osveta čeka kriminalce koji su okaljali ruke njegovom krvlju i krvlju drugih mučenika”. I iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da će se Iran i slobodne države u regionu osvetiti SAD nakon smrti generala Sulejmanija.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare