Amerika podsjetila da Kosovo nema veze sa BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Amerika podsjetila da Kosovo nema veze sa BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa Metjuom Palmerom izjavio je da je Predsjedništvu upućen apel da budu posvećeniji reformskom putu.

Bilo je razgovora o obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Dejtona. Drugo pitanje bilo je borba protiv trgovine ljudima. BiH je u opasnosti da se ne pomjeri nabolje na skali zemalja i mi ćemo već od sljedeće sjednice imati posebnu temu o borbi protiv trgovine ljudima – rekao je Džaferović.

Treća stvar bilo je pitanje učešća BiH u vojnim vježbama s NATO-om i EUFOR-om. Kako je kazao, BiH planira učešće u vježbi 2022. godine i traži se ono što je već prihvaćeno kao plan reformi s NATO-om, prenosi Klix.

– Četvrta stvar i veoma važna bilo je pitanje odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova te odnos prema BiH. Jasno je kazano da taj proces nema veze ni sa jednom zemljom u regionu, nego samo s Beogradom i Prištinom. To je ono što mi znamo, ali sad su to napomenuli predstavnici SAD-a. Uvjeren sam da će današnji sastanak biti dodatni poticaj svima nama da radimo bez tenzija i proizvodnje problema – rekao Džaferović.

Zaključio je i da su obavljene konsultacije u vezi sa zahtjevom za vanredne sjednice. Članovi Predsjedništva su se dogovorili da se 17 septembra održi redovna sjednica sa šest tema, a one se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za Mali Šengen.

Nakon te sjednice biće održana vanredna sjednica koju zahtijeva Milorad Dodik, a nakon nje i sjednica koju zahtijeva Željko Komšić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Vučić učestvovao na onlajn konferenciji: Zahvalnost Putinu na podršci Srbiji i srpskom narodu

M.

Putinova godišnja konferencija za štampu 23. decembra

M.

Blagi pad brojeva u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar