Amerika kaže da je zabrinuta, ali ih je "pustila niz vodu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Amerika kaže da je zabrinuta, ali ih je “pustila niz vodu”

SAD s velikom zabrinutošću posmatraju kako pobunjeni talibani preuzimaju kontrolu nad sve većom teritorijom u Avganistanu, prenosi Glas Amerike.

Istovremeno, američke snage povlače ise i dalje i vraćaju kući po naređenju koje je izdao predsednik Džozef Bajden, izjavio je u danas predstavnik Pentagona Džon Kirbi.

“Vreme je da snage avganistanske vlade ulože dodatni napor i odbrane svoju zemlju. Ovo je trenutak za odgovornost”, poručio je Kirbi u programu Foks Njuz Sandej.

Skoro dve decenije SAD su snabdevale Avganistan oružjem i opremom vrednom više milijardi dolara kako bi se ta zemlja samostalno branila, ali je sada sve neizvesnije ko će preuzeti kontrolu posle američkog povlačenja, navodi se u izveštaju Glasa Amerike.

Talibani tvrde da već kontrolišu 85 odsto teritorije, ali vlada u Kabulu osporava ove tvrdnje.

Kirbi, međutim, nije osporio ocenu Foks Njuza da 13 miliona Avganistanaca živi pod kontrolom talibana, 10 miliona pod upravom avganistanske vlade, a čak devet miliona u regionima gde se vode sukobi.

Predsednik Bajden je prošle nedelje odlučno branio odluku o povlačenju, uprkos napredovanju Talibana. “Nismo otišli u Avganistan da gradimo naciju. Pravo i obaveza avganistanskog naroda je da sam odlučuje kakvu budućnost želi”, poručio je Bajden iz Bele kuće.

Danas objavljeno

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena bio iskren i poslovan

M.

Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

M.

Građani da glasaju protiv korumpiranih političara!

M.

Ostavite komentar