29. Septembra 2019.

“Amerika je neposobna, započinje ratove i ne može da ih završi”

Big Portal

Ministar je pozvao administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da ne pokušava da sukobe na Bliskom istoku rešava silom i optužio Vašington za potpirivanje sajber-rata, prenosi Sputnjik.

“Sjedinjene Američke Države započele su ovaj sajber-rat napadom na naše nuklearne objekte na vrlo opasan i neodgovoran način koji bi mogao da ubije milione ljudi”, rekao je Zarif.

On je istovremeno dodao da “svaki rat koji započnu, Sjedinjene Američke Države ne mogu da završe”.

Zarif je ranije kritikovao odluku Vašingtona da rasporedi dodatni vojni kontingent na Bliski istok nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, nazivajući takav potez “pozerstvo”.

Situacija na Bliskom istoku pogoršala se nakon što je 14. septembra nekoliko pogona saudijske naftne i gasne državne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto dronovima, nakon čega je kraljevina bila primorana da smanji proizvodnju nafte za više od polovine.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su optužili za napade Teheran.

Iranu je optužbe demantovao i nazvao ih lažima. Vlada zemlje je naglasila da napadi na naftna postrojenja nanose štetu celom regionu i navela da su takve optužbe tradicionalne za Sjedinjene Američke Države i da ne čude.

Uprkos nedostatku dokaza o umešanosti Irana u napad, Tramp je naložio da se značajno pooštre sankcije Teheranu.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare