Amerika ima uticaj, Amerika ima prioritet - problem Srbije i Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Amerika ima uticaj, Amerika ima prioritet – problem Srbije i Kosova

Jedan od glavnih prioriteta SAD koji ima značajan uticaj na čitav region i transatlantsku bezbednost je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kaže Palmer.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbednosti, da dok pregovori stoje, dve strane rizikuju da propuste najbolju šansu.

On je dodao da postizanjem sporazuma, dve strane mogu da oslobode ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji.

Palmer je rekao i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, a da Beograd prekine kampanju u svetu za neprizavanje Kosova.

“Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima”, istakao je američki zvaničnik.

Palmer je dodao i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.

“Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa”, rekao je Palmer.

On je dodao da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi postigla svoj strateški cilj integracije u EU.

“Mi smo uvereni da je predsednik Aleksandar Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake, mi smo spremni da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podšku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom”, zaključio je Palmer.

Palmer je dodao da je zbog strateškog značaja ovog pitanja i istorijskog i ograničenog prostora da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum, predsednik (Donald) Tramp takođe imenovao ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela kao specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

“Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angazovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost”, kazao je Palmer.

B92

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar